Μετά τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές των φοιτητών

Tweet

Για την εξέλιξή της διαδικασίας των μετεγγραφών αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας στη σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό mega. Σύμφωνα με αυτές, το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των μετεγγραφών τίθεται εκεί που τοποθετήθηκε και πέρυσι, δηλαδή στις αρχές του επόμενου έτους.

Συγκεκριμένα είπε:

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο σαφής. Είπαμε, για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις αιτήσεις να τις παραλάβει το Υπουργείο. Άρα έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα υποδοχής των

αιτήσεων για να ξέρουμε ακριβώς σε κάθε Τμήμα πόσοι έχουν έρθει. Και πρόσθεσε θα τελειώσει όπως και πέρυσι. Δηλαδή η εικόνα που έχω από τις ερωτήσεις που κάνω και τις απαντήσεις που παίρνω είναι ότι πέρσι οι μετεγγραφές στον κυρίως όγκο τους έγιναν στην αρχή του επόμενου έτους. Η Υπουργική Απόφαση θα βγει τις επόμενες μέρες. Δεν θα ανατρέψουμε το νόμο, απλώς αυτές τις δυο γωνιές του που ήταν αδιευκρίνιστες και παράλογες στην ερμηνεία τους, θα τις ερμηνεύσω. Και θα τις ερμηνεύσω με τον τρόπο που θέλω εγώ.

Για τον κίνδυνο να φρακάρει το σύστημα: Να σας πω με παράδειγμα. Έρχεται το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα που έχουμε και με ένα Πρύτανη εξαιρετικά σοβαρό και λογικό, ο κ. Γκόλιας ο οποίος λέει «εγώ θα εφαρμόσω το νόμο. Έχω διαφωνίες με το νόμο, αλλά θα τον εφαρμόσω. Στο τάδε Τμήμα μου οι εισακτέοι θα είναι –τώρα ο αριθμός είναι πρόχειρος, αν τον θυμάμαι καλά- 150. Άντε να αντέξω με αυτή τη γενναιόδωρη ρύθμιση κι άλλους τόσους, άντε κι άλλους 200. Άμα έρθουν 1.000 που θα τους βάλω;».

ΓΙΑ ΤΟ 10%

Για το την κατηγορία φοιτητών του 10% υπουργός Παιδείας τόνισε : Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε 4 Μαΐου ο υπουργός που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τον οποίο και χτες συζητούσα γιατί προσπαθώ πάντα να σέβομαι τον προκάτοχό μου και να προσπαθώ να καταλάβω και τι έχει κάνει για να μην κάνω εγώ πράγματα αντιφατικά. Μου είπε ο άνθρωπος ότι όταν μας το ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας εκείνη την ρύθμιση που επέτρεπε 10% να μπαίνει με ειδικά ποσοστά λόγω αναπηρίας αυτή την αδυναμία να κάνουμε αυτή την προστασία αδυνάτων, την περάσαμε στις μετεγγραφές. Αυτή ήταν η πρόθεση του υπουργείου.

Πρέπει να εκδοθεί μια Υπουργική Απόφαση -ενημέρωσα και τη Βουλή γι’ αυτό- που θα καθορίζει λεπτομέρειες. Μια λεπτομέρεια είναι πότε θα γίνουν οι αιτήσεις μετεγγραφής οι επίσημες. Θα την ορίσουμε αυτή την περίοδο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και θα είναι πέντε ημερών. Σε πέντε μέρες πρέπει να πεις. Θα πούμε στην Υπουργική Απόφαση αυτή ότι δεν μπορείς να πας όπου θες, ότι ο σκοπός του νομοθέτη ήταν η προστασία της φτώχειας των κοινωνικά μη δυναμένων, των αδυνάτων που λέμε. Και οι οικονομικά μη δυνάμενοι πια, είναι και στα μεσαία στρώματα. Τα λέμε κάθε μέρα στις συζητήσεις μας. Όμως άλλο αυτό και άλλο έχω δικαίωμα να πάω όπου θέλω, επειδή έτσι θέλω γιατί έτσι θέλω να ζήσω, γιατί έτσι μου ήρθε στο μυαλό. Εδώ κυρίως στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έρθουν αυτοί με την άριστη επίδοση.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του υπουργού εδώ

Tags: μετεγγραφές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα