Δικαιοσύνη… της υπομονής

-Χαρακτηριστική η περίπτωση ηλικιωμένου οδηγού από την Άμφισσα, ο οποίος είδε στο αντίθετο ρεύμα το αυτοκίνητο του κουμπάρου του και για να τον χαιρετήσει του αναβόσβησε τα φώτα. Συνελήφθη και δικάστηκε για χρήση ναρκωτικών!

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μια χελώνα αγκομαχάει κουβαλώντας στην πλάτη της τόνους χαρτιού και χοντρών κίτρινων φακέλων από χαρτόνι. Είναι η ελληνική δικαιοσύνη, που ακόμη γράφει τις αποφάσεις της... «στο χέρι», προσπαθώντας να διεκπεραιώσει χιλιάδες υποθέσεις, σοβαρές ή μη, και

να απονείμει το δίκαιο. Η παγκοσμίως τυφλή δικαιοσύνη στην Ελλάδα έχει ένα ακόμη μειονέκτημα: είναι κουτσή.

Η πρώτη σπουδή κάθε νέου υπουργού Δικαιοσύνης είναι να καταθέσει ένα νόμο, που υπόσχεται ταχύτερες διαδικασίες στα ελληνικά δικαστήρια. Κανένας μέχρι σήμερα δεν τα κατάφερε. Αυτό, ωστόσο, δεν πτοεί τον σημερινό υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος κατέθεσε και τη δική του άποψη, που μέχρι στιγμής εισέπραξε μόνο την κατακραυγή του νομικού κόσμου, ο οποίος θεωρεί ότι πίσω από τον μανδύα της ταχύτητας καλύπτεται η αυστηρότητα, που πολλές φορές αγγίζει την αντισυνταγματικότητα και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Διαζύγια εξπρές και κακουργιοδικεία ενός δικαστή

Ο νόμος 4055/2012 προκαλεί αντιδράσεις, γιατί προχωρεί σε αλλαγές του τρόπου λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν γίνεται όμως πουθενά λόγος για την ανάγκη στελέχωσής τους. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, που βλέπουν στο νέο πόνημα την αυστηροποίηση των δικαστηρίων, αλλά και την προσπάθεια να εμπλακούν οι δικαστές σε .... ρουσφετολογικές διαδικασίες. Αυτό το τελευταίο το αναφέρουν σε σχέση με τις διατάξεις για τις στρατηγικές επενδύσεις και τα δημόσια έργα. Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο νέος νόμος έχει κάποιες διατάξεις, που στην πράξη δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν, μερικές είναι επικίνδυνες (π.χ. η δημιουργία μονομελών δικαστηρίων κακουργημάτων) και κάποιες χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα (μεταφορά υποθέσεων από Πρωτοδικεία σε Ειρηνοδικεία). Κι αναρωτιέμαι: πιστεύει ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης ότι επιταχύνεται η απονομή δικαιοσύνης, γιατί τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται με μία συζήτηση ή γιατί κάποιες υποθέσεις από το Πρωτοδικείο μεταφέρονται στο Ειρηνοδικείο; Δυστυχώς, όχι μόνο δεν θα λυθεί το θέμα της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης, αλλά ακόμα και τώρα ιδρύονται νέα Εφετεία σε πόλεις που απέχουν 70-80 χιλιόμετρα η μία από την άλλη».

Ο νέος νόμος προβλέπει, εκτός από συναινετικά διαζύγια σε χρόνο εξπρές και ταχύτερη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, τη μεταφορά των κληρονομικών υποθέσεων από τα πρωτοδικεία στα ειρηνοδικεία, την ηλεκτρονική έκδοση αποφάσεων με ταυτόχρονη κατάργηση της διαδικασίας θεώρησης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, που είναι πολύμηνη και την αναγραφή στο δικόγραφο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης των δικηγόρων στο πλαίσιο του προγράμματος e-justice. Όμως παράλληλα προβλέπει Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, που θα εκ

Keywords
Τυχαία Θέματα