Αποκλειστικό: Έκθεση–σοκ στις ηγεσίες των κομμάτων

Παπαδήμος επιβεβαίωσε από τη Βουλή ότι έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες

-Νέα σενάρια για τρικομματική κυβέρνηση, με τον ίδιο να διατηρεί την πρωθυπουργία

Η επί μακρόν παράταση του μαρτυρίου για την ελληνική κοινωνία επιβεβαιώθηκε πλέον από τα χείλη και του ίδιου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Με τον πιο επίσημο

τρόπο, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παπαδήμος ανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα χρειαστούν νέα μέτρα τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ και μετέθεσε τις όποιες ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013!

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Αυτή η παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι γίνεται λίγο πριν η χώρα μπει και τυπικά σε προεκλογική περίοδο, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και οι κάλπες στηθούν στις 6 Μαΐου, δηλαδή σε πέντε εβδομάδες.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα μας, κάνοντας έτσι ακόμη πιο γκρίζο το τοπίο.

Αναπόφευκτα οι επισημάνσεις αυτές του κ. Παπαδήμου θα ρίξουν τη σκιά τους στην προεκλογική σύγκρουση των κομμάτων και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να δυσκολέψουν κάθε προσπάθεια «παροχολογίας», που είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί. Η κρισιμότητα της κατάστασης, όπως περιγράφεται, εκτιμάται (και στο Μέγαρο Μαξίμου) ότι θα συγκρατήσει τον προεκλογικό βερμπαλισμό και ταυτόχρονα θα ενισχύσει το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», που με διάφορες αποχρώσεις και μορφές βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και πολύ καιρό. Η «αχτίδα φωτός» που τοποθετείται σε ένα και πλέον έτος θα επηρεάσει, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το εκλογικό σώμα υπέρ της ψήφου στα κόμματα, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, υπό τον φόβο ότι κάθε άλλη επιλογή μπορεί να αποδειχθεί ολοκληρωτικά καταστροφική για την χώρα και την κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως δυσχεραίνεται και το σενάριο της μετεκλογικής αυτοδυναμίας. Διότι όσο και αν «συγκρατηθούν» στα δύο κόμματα εξουσίας οι ψηφοφόροι τους, θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι απώλειες, που καταγράφονται ήδη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

Δημοσκοπικός κόλαφος

Όπως παρατηρούν μάλιστα έμπειροι δημοσκόποι, αυτή τη στιγμή μετά δυσκολίας τα δύο κόμματα ξεπερνούν αθροιστικά το 40%, κάτι που σημαίνει ότι οριακά φθάνουν -και τα δυο μαζί- τις 150 έδρες στην επόμενη Βουλή.

Αποκλειστικές πληροφορίες της «Αττικής Περιφέρειας» αναφέρουν επίσης ότι σε ειδική μελέτη, που έχουν τα κομματικά επιτελεία, επισημαίνεται πως παρά τις όποιες αναγωγές και συσπειρώσεις γίνουν ενόψει των εκλογών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μην μπορέσουν να ξεπεράσουν τελικά το 50% (ανάλογα και με το βαθμό της αποχής) την ημέρα των εκλογών.

Αυτό το ενδεχόμενο τρομάζει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις ηγεσίες των κομμάτων για έναν ακόμη λόγο πέραν της μικρής πολιτικής νομιμοποίησης, που θα έχει μια πιθανή μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας. Με άθροισμα μέχρι 50% τα δύο κόμματα δεν θα είναι εύκολο να σχη

Keywords
Τυχαία Θέματα