Διχογνωμία Ρωσίας-Τουρκίας για τη Συρία

Εμφανής ήταν η διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα της Συρίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι εξελίξεις στη Συρία και η εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, ήταν τα δύο θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι δημοσιόγραφοι.

Ο Τούρκος

πρωθυπουργός, τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη τερματισμού της αιματοχυσίας στη Συρία. "Αναμφίβολα είναι ζωτικής σημασίας και για τη χώρα μας και τις γειτονικές χώρες αλλά και για τη διεθνή κοινότητα η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, αλλά και η διασφάλιση της επικράτησης της ελεύθερης βούλησης του συριακού λαού" τόνισε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε τη διαφορετική άποψη της Μόσχας για το θέμα της Συρίας. "Το μέλλον της Συρίας μπορεί να διαγραφεί με διαφορετικές μεθόδους. Στο σημείο αυτό διαφοροποιούμαστε" είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σχετικά με τους πυραύλους Πάτριοτ που θα εγκατασταθούν στην Τουρκία για την τεταμένη κατάσταση στα σύνορά της με τη Συρία, ο Πούτιν είπε ότι οι πύραυλοι αυτοί «δεν είναι και το καλύτερο σύστημα, αφού είναι παλιάς γενιάς» και πρόσθεσε: «Κατανοούμε την ανησυχία της Τουρκίας για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά είναι λάθος να υπάρξουν πρόσθετα πράγματα που θα κλιμακώσουν την ένταση. Δεν υπερασπιζόμαστε το καθεστώς της Συρίας, ούτε και είμαστε δικηγόρος του. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το μέλλον της Συρίας και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είδαμε πώς κάποιες χώρες αξιοποίησαν τις ομάδες των αντιφρονούντων στη Λιβύη. Προτού προβούμε σε κάποια βήματα, θα πρέπει να υπολογίζουμε τα αποτελέσματά τους».

Κατά τη συνεδρίαση του ρωσοτουρκικού συμβουλίου υπογράφηκαν συνολικά ένδεκα επί μέρους συμφωνίες.

«Η Ρωσία είναι δεύτερη στον κατάλογο των χωρών που έχουν το μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία» είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι ο όγκος αυτός το 2011 ήταν 30 δις δολάρια και ότι στο τέλος του έτους αναμένεται να είναι για το 2012, 35 δις δολάρια.

Τέλος ο Πούτιν ανακοίνωσε πως η τέταρτη σύνοδος του ρωσοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το 2013 στη Ρωσία.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα