«Δεσμώτες», μια έκθεση ζωγραφικής με δωρεάν είσοδο

Εγκαίνια κάνει η έκθεση «Δεσμώτες» την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 19.00. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στέλιου Τσιτούνα, η οποία θα παρουσιάζεται ως τις 17 Δεκεμβρίου στο χώρο του ΜETApolis (Αιόλου 48-50).

Η σύνθεση των έργων δομείται με άξονα και κεντρικό μορφικό στοιχείο την ανθρώπινη φιγούρα με μια αλληγορική αμφίσημη διάσταση. Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης, παρμένος από τον πλατωνικό μύθο της Σπηλιάς, φανερώνει το πεδίο της σκέψης του καλλιτέχνη και τις αναφορές των έργων στην ιστορία, την αρχαιότητα και τη φιλοσοφία.

Οι μορφές, τα ευρηματικά πρόσωπα απεικονίζονται

ογκώδη και πολυεπίπεδα, όπου αφήνουν το χώρο να διεισδύσει μέσα τους, θέλοντας να δηλώσουν την επίδραση των βιωμένων χώρων πάνω στην μορφή. Το σύνολο των έργων που θα παρουσιαστούν, χαρακτηρίζεται από εντάσεις και ανατροπές. Θορυβώδη έργα ισχυρών οπτικών ερεθισμάτων, άλλοτε αναδεικνύουν τον παραλογισμό που συχνά συνοδεύει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και άλλοτε με συμβολικές διαστάσεις σκιαγραφεί τις ανάγκες, τις τάσεις και τους φόβους σε έναν κόσμο που σχοινοβατεί μεταξύ αλήθειας, πλασματικών εκφράσεων και αρχέγονων ορμών.

Οι συνθέσεις διατυπωμένες σε ένα ανοίκειο στα μάτια του θεατή τοπίο, διατηρούν δυσδιάκριτα τα κριτήρια κατάταξής τους σε ένα χώρο ονείρου η εφιάλτη. Σε αυτή την οριακή κατάσταση καταγράφεται ο εγκλεισμός, η εσωτερική κλειστοφοβική τάση, η αγωνία που εμπεριέχει η μοναχική πορεία αυτοπροσδιορισμού του ατόμου που επιχειρεί να αναδείξει ο καλλιτέχνης και κορυφώνεται σε μια τραγική συνύπαρξη αντιθετικών σημαινόντων όπου το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι, η ύλη με την ιδέα, η παρουσία με την απουσία, η φαντασία με την πραγματικότητα και η γέννηση με τον θάνατο. Οι αρχετυπικές φιγούρες δεμένες και εγκλωβισμένες στον πολυδιάστατο χώρο του τελάρου, συνυπάρχουν είτε αρμονικά είτε σε αντιδιαστολή με τα σύμβολα-αντικείμενα που τις πλαισιώνουν και ενίοτε τις δομούν.

Μοναδική κινητήρια δύναμη του δημιουργού, η εικαστική φαντασία η οποία καταδεικνύει ότι ο άνθρωπος είναι πολυδιάστατος και έτσι μόνο μπορεί να λειτουργεί και η όρασή του.

O Στέλιος Τσιτούνας γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης το 1976. Μαθήτευσε στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή είναι η πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής.

Επιμέλεια Έκθεσης: Δώρα Βασιλάκου

Εγκαίνια Εκθεσης: 07/12/12 στις 19:00

Διάρκεια Έκθεσης: 07-17 Δεκεμβρίου 2012

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 11:00-22:00

Είσοδος Δωρεάν

METApolis: Αιόλου 48-50,
Τηλέφωνο: 210 3253550
email: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα