«Δελεάζοντας»… το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης

Το δικό τους «στοίχημα» φαίνεται ότι έχουν βάλει αυτήν την περίοδο και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι προσπαθούν να… «δελεάσουν» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Έτσι, μετά τη «σωτηρία» των τραπεζών,

στο τραπέζι πέφτει και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «σενάριο» που φαίνεται να κερδίζει έδαφος συνδέει την αναδιάρθρωση του χρέους με μια ρήτρα ανάπτυξης, που θα οριοθετεί τη σχέση μεταξύ καταβολής τόκων, αποπληρωμής χρέους και της οικονομικής ισχύος της χώρας, ενδεχομένως μέσα από τον υπολογισμό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Φρανκφούρτη

Καθοριστικός στο σημείο αυτό θεωρείται και ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των stress tests έκανε μια αριστοτεχνική… δήλωση στην «Il Sole 24 Ore», λέγοντας ότι «η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί μια ελάφρυνσή του. Και αυτό το τελευταίο πρέπει να είναι μεγέθους αναλόγου, ώστε να απομακρύνει κάθε αμφιβολία σχετικά με την μελλοντική βιωσιμότητα του ίδιου του χρέους, όταν η πρώτη προϋπόθεση θα έχει βρει εφαρμογή». Παράλληλα, συμπλήρωσε τα εξής: «Τι είδους ανακούφιση χρέους θα πρέπει να γίνει -πώς να στοχευθεί, έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος- είναι αποφάσεις που ανήκουν στις χώρες-μέλη».Το κλίμα που εισπράττει κανείς από το περιβάλλον Ντράγκι είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εισέπραττε στις αρχές του χρόνου. Φαίνεται ότι ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα συνδιαλέγεται με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κλίμα συνεργασίας. Όπως παρατηρεί άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, «αν συγκρίνουμε τον τωρινό διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση με εκείνον προ πενταμήνου ή εξαμήνου, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά».

Βρυξέλλες

Για τις Βρυξέλλες το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι κυρίως οικονομικό. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα όρια των Ελλήνων πολιτών έχουν ξεπεραστεί από καιρό, τα capital controls περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και μοναδική λύση αποτελεί η χρηματοδότηση της αγοράς, όχι μέσω της κατανάλωσης, αλλά μέσω των επενδύσεων και της εξωστρέφειας. Και όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να τα βάλει αμέσως στο τραπέζι: «Τα αποτελέσματα των stress tests είναι ενθαρρυντικά. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των προσπαθειών της Ελλάδας και των εταίρων της για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον κλάδο, έτσι ώστε τα capitalcontrols σταδιακά να αρθούν και να επανεκκινήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας».

Βερολίνο

Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός και δύσπιστος απέναντι στην Αθήνα. «Προς το παρόν είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υπερβαίνει τα συμφωνηθέντα 25 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλώνει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιργκ Βαϊσγκέρμπερ, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια σχέδια θα προσκομίσουν οι ελληνικές τράπεζες και μετά να περιμένουμε πώς θα αντιδράσει σε αυτά η ΕΚΤ, η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο μεταξύ των θεσμών». Με άλλα λόγια, η λογική του Βερολίνου είναι «άσε και θα δούμε», περιμένοντας τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα