Reuters: «Τα δόντια των παιδιών ακόμα μια ένδειξη αποσύνθεσης της Ελλάδας»

Την κατάσταση της στοματικής υγιεινής και πιο συγκεκριμένα των δοντιών των Ελληνόπουλων με την κρίση στην Ελλάδα συνδέει το Reuters με σχετικό του ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η υγεία των δοντιών στη χώρα μας, ειδικά των παιδιών, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα με τα νούμερα της στατιστική απεικόνισης του προβλήματος να χειροτερεύουν.

Μάλιστα το κείμενο εμφανίζει την Ελλάδα να υστερεί συγκρινόμενη με κράτη, όπως η Χιλή, το Μεξικό και η Τουρκία.

Στο κείμενο παρατίθενται στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική (και κοινωνική πλέον) κρίση αφήνει το αποτύπωμά της έντονα και στη στοματική υγιεινή, κάτι που εξηγεί ότι είναι αποτέλεσμα και άλλων πολλών δευτερευόντων παραγόντων που επίσης αναδύθηκαν με την οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι περισσότεροι δείκτες για την οδοντική υγεία, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στα πιο υποβαθμισμένα κράτη της Ευρώπης. Το ποσοστό των Ελλήνων από 16 ετών και άνω που παρουσιάζει απουσία οδοντιατρικής φροντίδας ήταν 10,6 % το 2013, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στο 7,9% σύμφωνα με την Eurostat.

Τα οδοντικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στα παιδιά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Και η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η οικονομική πίεση έχει οδηγήσει σε λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περίπου 30% από το 2009. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες -1 στα 4 άτομα στην παραγωγική ηλικία- είναι άνεργοι. 40% των παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με τη UNICEF και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Περισσότερα από ό, τι σε μέρη όπως η Χιλή, το Μεξικό και την Τουρκία.

Αναφέρεται επίσης, ότι το ΕΣΥ έχει μειώσει τη δωρεάν ή χαμηλού κόστους ιατρική περίθαλψη που τα εκατομμύρια των Ελλήνων είχαν για δεκαετίες, κυρίως λόγω της μείωσης των δημόσιων δαπανών που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για τα € 326 δισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από το 2010. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 9 % το χρόνο μεταξύ 2009 και 2012.

Το αποτέλεσμα: Πάνω από 8% των Ελλήνων παρέλειψε να επισκεφτεί οδοντίατρο το 2013 λόγω κόστους, ποσοστό πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,1%, σύμφωνα με την Eurostat.

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα