«Ανθρωποθυσία» προσφύγων στο Αιγαίο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να ναυλωθούν πλοία ή αεροσκάφη, προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μην χάνονται εκατοντάδες ζωές στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και να εξουδετερωθούν οι δουλέμποροι, αφήνει ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας!

Του Πέτρου Καρσιώτη

«Η λύση είναι μία», τονίζει σε αλλεπάλληλες δραματικές δηλώσεις του για το καυτό ζήτημα

της πλημμυρίδας των προσφύγων, που φθάνει με απώλειες ζωών μικρών παιδιών και ενηλίκων στα ελληνικά νησιά. «Η λύση είναι να συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες και να υπάρξει μετεγκατάσταση κατευθείαν από την χώρα, η οποία τους υποδέχεται μαζικά, δηλαδή από την Τουρκία, κατευθείαν στις χώρες επιθυμίας τους, ώστε και να μην ταλαιπωρούνται και να μην κινδυνεύουν και να μην γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης».

«Είναι και πρόταση του κ. Γιούνκερ»

«Δεν είναι μόνο πρόταση δική μας», αποκαλύπτει ο κ. Τόσκας, «αλλά και του κ. Γιούνκερ. Και είναι και η κοινή λογική. Ξέρετε, να αποφύγουν άνθρωποι να πηγαίνουν με τα πόδια από τα συριακά ή τα ιρακινά σύνορα με την Τουρκία μέχρι το Βερολίνο». Συγκρατημένη είναι, όμως, και η αισιοδοξία του, καθώς τονίζει σε κάθε ευκαιρία ή δημόσια τοποθέτησή του ότι επιδίωξη των Ευρωπαίων είναι να υπάρξουν πολλά φίλτρα, πολλές καθυστερήσεις, ώστε να φτάνει λίγος αριθμός προσφύγων σε αυτούς. «Εμείς θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν, τους αγκαλιάζουμε ήδη, ό, τι μπορούμε προσφέρουμε, ό, τι μπορούμε σε συνθήκες, ξέρετε τι δυνατότητες έχει η χώρα μας και πως υποφέρουν και ο λαός μας και οι μηχανισμοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να σταματήσει τα παιχνίδια η Τουρκία»

«Οι τρόποι μετεγκατάστασης είτε με πλοία, είτε με αεροπλάνα, θα μπορούσαν να εξεταστούν και είναι οι ασφαλείς τρόποι μεταφοράς», ανέφερε ο κ. Τόσκας. Αφού κατηγόρησε πολλούς για υποκρισία στο θέμα των μεταναστατευτικών ροών, δηλώνει ότι «δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε αποθήκη ψυχών και παραπάνω να βάζουν φίλτρα και να λένε περισσά λόγια, αλλά να κάνουν λίγες πράξεις. Θα είναι λάθος να ανοίξουμε εμείς τελείως από όλες τις μεριές, όλες τις πόρτες και παραπάνω αυτοί να τις κλείσουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει η Τουρκία να μην κάνει παιχνίδια και να κατευθύνει τους πρόσφυγες σε συγκεκριμένα σημεία. Γιατί δεν σας κινεί τη περιέργεια ότι έρχονται περισσότεροι απέναντι από τη Λέσβο και δεν έρχονται τόσοι πολλοί απέναντι από τη Σάμο, που είναι και κοντινότερη απόσταση; Ξέρετε, λένε οι Γερμανοί για παράδειγμα ότι έχουν περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Οι 500.000, λένε, ήρθαν από εμάς, οι άλλοι 500 από πού πέρασαν; Άρα δεν είναι μόνο η Ελλάδα το ζήτημα».

«Η προσφυγιά δεν κρατιέται με φράχτες»

«Εμείς κάνουμε ό, τι μπορούμε σε δύσκολες συνθήκες, ζητούν αυτοί να καθυστερήσουμε τη ροή, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούμε να απορροφήσουμε μόνοι μας όλο το βάρος του προβλήματος και αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους και δεν μπορούμε να καθυστερούμε για πάντα αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορεί μόνο μια χώρα να αντιμετωπίσει όλο το πρόβλημα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να κλείσουν τα σύνορα και τεχνικά, αν θέλετε, δεν γίνεται, αλλά ξέρετε, η προσφυγιά πάει παντού. Επομένως, δεν μπορεί να κρατηθούν αυτά τα μεγάλα ρεύματα ούτε από φράχτες της Κεντρικής Ευρώπης, ούτε από απαγορευτικές διατάξεις. Επομένως, καλό είναι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να κάτσουμε κάτω και να δούμε αναλογικά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή να εξυπηρετήσουμε το ζήτημα», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα