Δεκάλογος για πρόληψη τροχαίων εν οψει Πάσχα

Δεκάλογο με βασικές οδηγίες την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων εν όψει της εξόδου για το Πάσχα έδωσε στη δημοσιότητα των Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

1.Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.

2.Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).

3.Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και

εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται.

4.Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.

5.Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.

6.Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.

7.ΠΡΟΣΟΧΗ: ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.

8.Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά την διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2 – 3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.

9.Να γίνεται πάντα χρήση ΚΡΑΝΟΥΣ και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).

10.Να μην χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).

Σημειώνεται πως το ΕΚΑΒ λαμβάνει έκτακτα μέτρα την περιόδο του Πάσχα, εφαρμόζοντας ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του Εθνικού Οδικού Δικτίου. Συγκεκριμένα, η κάλυψη θα γίνει με ανάπτυξη σε σημεία του οδικού δικτύου Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και Ασθενοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα