Εκτός ΑΣΕΠ η κοινωφελής εργασία στους Δήμους

Σύμφωνα με διάταξη: «Στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση ιθ) ως εξής: “Το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα που καταρτίζεται από τον ΟΑΕΔ”».

Η επίμαχη παράγραφος αφορά στις εξαιρέσεις προσλήψεων από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο ρόλος του ΑΣΕΠ περιορίζεται στην «τήρηση των αρχών

της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας προσλήψεων» και στον έλεγχο της νομιμότητας των προσλήψεων. Συγκεκριμένα, «Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις πρόσληψης ή δεν αποδεικνύονται τα κριτήρια βάσει των οποίων ο υποψήφιος κατατάχθηκε στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, η πρόσληψη ανακαλείται υποχρεωτικά με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του δικαιούχου φορέα».

Τι απαντά στις κατηγορίες το ΠΑΣΟΚ

«Ο κατώτατος θεσμοθετημένος βασικός μισθός για εργαζόμενους ηλικίας25 ετών και άνω είναι 586,8 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων είναι 16,5% επί του ποσού αυτού, άρα αφαιρουμένης της εισφοράς, που πληρώνεται απευθείας από τα νέο πρόγραμμα, η καθαρή αμοιβή είναι 490 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπει η διάταξη», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση.

Όσο για τις κατηγορίες περί ΑΣΕΠ, καλεί όσους «κόπτονται», να διαβάσουν το σχετικό εδάφιο της διάταξης «που θέτει την όλη διαδικασία υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ». Επισημαίνουν δε, ότι δεν θα μεσολαβεί καν πλέον ενδιάμεσος φορέας τύπου ΜΚΟ όπως γινόταν στο παρελθόν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

«Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την ανάσχεση της ανεργίας, ενώ η αντιπολίτευση δείχνει να χαίρεται όταν διογκώνεται το πρόβλημα και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων και των οικογενειών τους», καταλήγει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα