Δεύτερη αξιολόγηση και διευθέτηση του χρέους φέρνουν τέταρτο μνημόνιο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι προσδοκίες της Αθήνας για μια εύκολη και γρήγορη διαπραγμάτευση που θα άνοιγε το δρόμο για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πως ήταν έωλες. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ξεκινούν πάλι αύριο με τα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά να αποτελούν το πεδίο που θα δοθεί η καθοριστική μάχη μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών.

Σκληρή γραμμή από

τους δανειστές

Εξάλλου οι δανειστές μεταξύ τον πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων που φαίνεται πως επιτυγχάνεται επιστρέφουν με νέες αξιώσεις που αφορούν σε μισθούς, επιχειρησιακές συμβάσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ομαδικές απολύσεις. Ενώ ο διακαής πόθος της κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετατρέπεται σε εκκωφαντικό μειονέκτημα που εκμεταλλεύονται οι δανειστές αξιώνοντας την επιβολή νέων μέτρων τόσο στο πεδίο των εργασιακών όσο και στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Άλλωστε η επιμονή της κυβέρνησης να ξορκίζει κάθε ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων που θα σημάνουν την υπογραφή νέου μνημονίου, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα καθώς η συμμετοχή στου ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η συγκατάνευση του Βερολίνου στην υιοθέτηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος διαμεσολαβείται από την εφαρμογή νέων μέτρων.

Νέα μέτρα που θα αφορούν στην πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, στην επιβολή ελαστικών μορφών απασχόλησης σε όλο το εύρος των εργασιακών σχέσεων, στην ευρεία εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων και την συνεπακόλουθη ολοκληρωτική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, στην περαιτέρω συρρίκνωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του δικαιώματος στην απεργία.

Ακόμη περισσότερο οι εκπρόσωποι των δανειστών πέραν των σκληρών απαιτήσεων που κομίζουν στο ζήτημα των εργασιακών αμετακίνητοι παραμένουν στις απαιτήσεις τους για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που αφορά στους συνταξιούχους, κάτι που αυτόματα θα σημάνει την περαιτέρω μείωση των συντάξεων που ήδη έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις από την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κάποιας μορφής διευθέτηση του χρέους που δεν θα είναι «κούρεμα» ή απομείωση, δεν πρόκειται να είναι μια αναίμακτη διαδικασία. Καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν οτιδήποτε χωρίς ανταλλάγματα που πρέπει να υπογραφούν από την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο πεδίο του δημοσίου χρέους. Άλλωστε οι θέσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων είναι γνωστές τόσο σε ότι αφορά στα εργασιακά όσο και στα δημοσιονομικά, και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτύχει μια «καθαρή» συμφωνία για το χρέος, χωρίς προαπαιτούμενα.

Όπως και αν ονομαστεί το τέταρτο μνημόνιο είναι «προ των πυλών»

Το άρθρο Δεύτερη αξιολόγηση και διευθέτηση του χρέους φέρνουν τέταρτο μνημόνιο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα