«Χρειαζόμαστε επενδύσεις και μόνο!»

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

«Προσγείωση» στην πραγματικότητα ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καλώντας την κυβέρνηση να στραφεί στην προσέλκυση επενδύσεων και όχι να αναλίσκεται σε πολιτικές διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Την ίδια ώρα ο Μάριο Ντράγκι με μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ενέργεια «ρίχνει» ακόμη περισσότερα δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη. Μοναδική χώρα που δεν ωφελείται από αυτό η Ελλάδα!

Με μια ηχηρή παρέμβαση, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων που δημοσιοποιεί, ο ΣΕΒ

διαμηνύει στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η όποια ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να σώσει την οικονομία ούτε η υποτίμηση του νομίσματος. Απαιτείται η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία επιχειρήσεων που παράγουν, διεθνώς, ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, που η υλοποίησή τους καθυστερεί απελπιστικά. Έτσι, χάνονται οι ευκαιρίες και η ανεργία παραμένει στα ύψη».

Προτείνοντας με απλά λόγια τη δημιουργία πραγματικού εισοδήματος, με πραγματικές, μακροπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές, ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι διαφορετικά, η ανεργία θα μείνει στα ύψη. «Η οικονομία δεν σώζεται με προσωρινές ελαφρύνσεις εκατομμυρίων που μεταθέτουν τη δημοσιονομική προσαρμογή στο μέλλον. Η οικονομία χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων και, προς αυτήν την κατεύθυνση, η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί», διαμηνύουν οι βιομήχανοι, συμπληρώνοντας πως «όσοι ισχυρίζονται ότι μία υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να εξισορροπήσει το παραγωγικό πρότυπο, ώστε να επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα της ανάπτυξης και σε χαμηλή ανεργία, δεν λαμβάνουν υπόψη τη χαμηλή τεχνολογική πολυπλοκότητα της παραγωγικής δομής της χώρας, που εμποδίζει την ταχεία επέκταση των εξαγωγών με την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Και, βεβαίως, ο πληθωρισμός που θα φέρει η υποτίμηση (εκτός και αν μπορούν να ελεγχθούν οι μισθολογικές αναπροσαρμογές) θα τείνει να εξουδετερώνει την επιθυμητή αύξηση των σχετικών τιμών στους εξωστρεφείς κλάδους. Συνεπώς, δεν είναι σίγουρο ότι η υποτίμηση μπορεί να φέρει την επιθυμητή αύξηση των σχετικών τιμών των εξωστρεφών κλάδων, αλλά ακόμη και, αν αυτό ήταν δυνατό, δεν είναι εύκολο η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας να προκαλέσει την επέκταση των εξαγωγικών κλάδων και τη συνεπαγόμενη αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της οικονομίας».

Η λογική που ακολουθείται, σήμερα, τονίζει ο ΣΕΒ (π.χ. υπεροφορολόγηση) και το κλίμα που επικρατεί (αβεβαιότητα, υψηλό πολιτικό ρίσκο) δείχνει στους ταλαντούχους νέους το δρόμο της ξενιτιάς. Και οι διαστάσεις που προσλαμβάνει αυτή η τάση είναι τόσο μεγάλες που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τίθεται επιτακτικά ζήτημα προσέλκυσης και διακράτησης του παραγωγικού ταλέντου στη χώρας!

«Βρέχει» λεφτά στην Ευρώπη…

Ο Μάριο Ντράγκι την ίδια ώρα ανακοινώνει ομοβροντία νέων μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού και της δυναμικής των επιχειρήσεων.

Ανακοίνωσε ότι:

Θα αυξήσει από τον Απρίλιο το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 80 δισ.Θα αγοράζει ιδιωτικά ομόλογα που εμπίπτουν στην επενδυτική βαθμίδα.Μειώνει ακόμη περισσότερο, στο -0,4% από -0,3%, το επιτόκιο για τις καταθέσεις τραπεζών στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα.Μειώνει στο 0% από 0,05% το βασικό επιτόκιο των καταθέσεων.Από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τέσσερα νέα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού (TLTRO), καθένα εκ των οποίων θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών.

Η νέα παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέπληξε τις αγορές που είχαν χαμηλότερες προσδοκίες. Για χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση όπως είναι η Ελλάδα, οι χρηματοδοτικές «γραμμές» Ντράγκι αποτελούν σανίδα σωτηρίας. Για τη χώρα μας όμως αποτελούν μακρινές προοπτικές, αφού ως γνωστόν η Ελλάδα –προς το παρόν- εξαιρείται από τα ευνοϊκά αυτά μέτρα. Μέτρα που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν –όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ- τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Άραγε θα φτάσει έστω και ένα ευρώ από τα δις του Μ. Ντράγκι στην Ελλάδα;

Keywords
Τυχαία Θέματα