«Μπλακ άουτ» στις εθνικές οδούς από τους αγρότες – Κλειστά επ” αόριστον τα Τέμπη, «άβατος» ο Ισθμός Κόρινθου η εικόνα στα μπλόκα

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει τρόπο για να «ανοίξει» τους δρόμους. Στις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το Μέγαρο Μαξίμου.

Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους χαράσσουν

τη στρατηγική για την επόμενή τους κίνηση.

Σε πυρετό διαβουλεύσεων βρίσκονται οι αγρότες στα μπλόκα όλης της χώρας με γενικές συνελεύσεις και «ζυμώσεις», που πάντως δεν σταματούν τους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος με τον πρωθυπουργό είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τους αγρότες να ξεκαθαρίζουν ότι αυτός θα πρέπει να γίνει «επί των προτάσεων που έχουν στείλει». Οι επόμενες ώρες κρίνονται καθοριστικές, αφού το μπλόκο των Τεμπών περιμένει επίσημο τηλεφώνημα για να προσέλθει σε διάλογο με τον πρωθυπουργό όπως και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που επίσημα αποστέλλει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αν και «αυτές είναι γνωστές από τον Νοέμβριο» όπως λένε εκπρόσωποί τους. »Αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας κλιμακώνουμε τον αγώνα. Θα παραδώσουμε τα αιτήματα και θα φύγουμε. Δίνουμε στο Μαξίμου προθεσμία 48 ωρών για να μας απαντήσει επί των αιτημάτων μας. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης.

Η κυβέρνηση από την άλλη έχει ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα πως είναι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι από μηδενική βάση. Ο προβληματισμός από τους αλλεπάλληλους προπηλακισμούς βουλευτών στην επαρχία το Σαββατοκύριακο είναι έντονος, αλλά δεν είναι λίγες οι φωνές για διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα ώστε να μπει ένα τέλος στα μπλόκα και τους αποκλεισμούς.

Η εικόνα στα μπλόκα και το παράθυρο διαλόγου

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από χθες στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο των Τεμπών, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτη Καλογιάννη να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από το γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».

Κλειστή είναι η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στον Ισθμό, μόνο μέσω Αγίων Θεοδώρων και Καλαμακίου υπάρχει πρόσβαση στην Πελοπόννησο.

Παράλληλα, με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα, όπου συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια.

Ειδικότερα, στον επ΄ αόριστο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν σήμερα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κρατήσουν κλειστή μέχρι τις 10:00 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να κλείσουν από τις 7:00 το βράδυ και για τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Επίσης, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν και οι αγρότες συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι αγρότες διαμηνύουν πως οι διαμαρτυρίες τους θα συνεχισθούν ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού.

Έτσι θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί ο αποκλεισμός της ΔΟΥ Ηρακλείου ενώ παραμένει το μπλόκο στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα