Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η μετεγκατάσταση παιδιών και ευάλωτων ατόμων

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Συζήτηση για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών διεξήχθη σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση να δηλώνει πως “Η κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών δεν μπορεί να είναι ποτέ ο στόχος, αλλά μόνο η έσχατη λύση”.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε προφορική σχετική ερώτηση, η οποία συνυπεγράφη από μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε την παρουσίαση μέχρι τέλος του έτους

έκθεσης για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης 2010.

Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων αλλά και την κάλυψη των αναγκών των παιδιών σε ό,τι αφορά στην υποδοχή, την ψυχο-κοινωνική φροντίδα, την αποτελεσματική επιτροπεία, στην πληροφόρηση, στη νομική υποστήριξη καθώς και στη μετακίνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου, ενώ τάχθηκε κατά της αυθαίρετης κράτησης παιδιών.

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, οι πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση του κοινού συστήματος Ασύλου προβλέπουν την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών και υπογράμμισε πως η μετεγκατάσταση τόσο των παιδιών όσο και των ευάλωτων ατόμων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Κανένα παιδί δεν έχει μετεγκατασταθεί από την Ιταλία

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε πως ελάχιστα ασυνόδευτα παιδιά έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και κανένα από την Ιταλία, καθώς ελάχιστα είναι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που παρέχουν διαθέσιμες θέσεις για αυτά.

Κατά την δευτερολογία του στην Ολομέλεια του ΕΚ και με αφορμή σχόλια ευρωβουλευτών ο Επίτροπος ανέφερε τα εξής: “Παρέχουμε στην Ελλάδα και την Ιταλία οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των παιδιών καθώς και για τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων προς άλλα κράτη μέλη.

Παρακολουθούμε επίσης την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υποδοχή, τους όρους και τις συνθήκες που παρέχονται στα ανήλικα παιδιά, καθώς επίσης στις διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπονται προς όφελός τους.

Οι προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ασύλου έχουν ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και τη διασφάλιση της προστασίας των παιδιών”.

Το άρθρο Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η μετεγκατάσταση παιδιών και ευάλωτων ατόμων εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα