Αρνείται ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ τις κατηγορίες

Δικογραφία σε βάρος τριών μελών εθελοντικής οργάνωσης που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. «για σωρεία διάπραξης ποινικών αδικημάτων». Ο πρόεδρος του, Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) Νίκος Σαχινίδης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ANT1 αναφέροντας: «Είμαστε σύλλογος, δεν είμαστε ΜΚΟ.

Δεν παίρναμε λεφτά από το κράτος. Παίρναμε από τους δήμους μετά από ένα πρωτόκολλο συνεργασίας». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Εμείς νομίμως λέμε ότι μπορούμε να δημιουργούμε εθελοντικούς σταθμούς. Δεν πληρωνόμαστε. Ποιος είπε ότι πληρωνόμαστε;».

Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουσερίου, Γ. Αντωνόγλου Κασαβέτης, ο οποίος εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του. Ο κ. Αντωνόγλου-Κασαβέτης υποστήριξε ότι: «Πληρώσαμε. Υπάρχουν τιμολόγια. Το συμφωνητικό προέβλεπε την πληρωμή 3.000 ευρώ. Το τιμολόγιο δεν ήταν θεωρημένο».

«Όταν ανέλαβα με επισκέφθηκε μια ομάδα, τους δέχθηκα γιατί ήταν εθελοντές. Στη συνέχεια με επισκέφθηκε ο πρόεδρος και μου είπε ότι θέλει να του καταβάλλουμε 30.000 ευρώ για την αντιπυρική περίοδο. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν και σε επισκευές και σε αγορές μηχανημάτων, είπε, λέγοντας ότι 8.000 ευρώ από το παραπάνω ποσό θα μπορούσαν να δοθούν για να προμηθευόμαστε βενζίνη», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Και κατέληξε: «Εγώ αρνήθηκα και άρχισε ένας άθλιος πόλεμος».

Πάντως, ο Νίκος Σαχινίδης προσπαθούσε να μιλήσει αλλά δεχόταν καταιγισμό ερωτήσεων και γι’ αυτό φώναζε ότι: «κ. Παπαδάκη με εκτελείτε τηλεοπτικά».

Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ

Άλλη μια απάτη από ΜΚΟ έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών μελών εθελοντικής οργάνωσης που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη. Τα άτομα είναι μέλη του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών, τα οποία εξαπατούσαν δημάρχους και περιφερειάρχες λέγοντας τους ότι θα στήσουν σταθμούς πυρόσβεσης με τον κατάλληλο εξοπλισμό και ενώ έπαιρναν χρήματα, δεν υλοποιούσαν ποτέ τις δεσμεύσεις τους.

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε. Σ. Ε. Π. Α.) το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, «ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1998 και είναι Εθελοντική Οργάνωση εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αριθμό 004/2001, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αριθμό μητρώου 428».

Σκοπός του, όπως αναφέρεται στην ίδια ιστοσελίδα, «είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου Εθελοντικών Πυροσβεστικών - Διασωστικών Σταθμών, το οποίο να συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν στο Δίκτυο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών και τραυματιών υποστηρίζοντας το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Νοεμβρίου 2012 ο γερμανός υφυπουργός Γιοακίμ Φούχτελ είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ στα Ριζώματα, Ημαθίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ. «το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει 2.400.000 ευρώ».

Ζημιά 9 εκατομμυρία ευρώ για το Δημόσιο

Ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που φτάνει τα 9 εκατομμυρία ευρώ προκάλεσε η ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, τα στελέχη της οποίας πλέον βρίσκονται στα χέρια των Αρχών. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική και εξειδικευμένη αστυνομική και προκαταρκτική ποινική έρευνα, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος έχει ήδη προφυλακιστεί.

Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες.

Αποκαλύψεις από ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, αναφερόμενο στην υπόθεση της ΜΚΟ με τις νάρκες, έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό διάλογο, εντός της Βουλής, από το Δεκέμβριο του 2003, ανάμεσα στη Λιάνα Κανέλλη, τον Αντώνη Σκυλλάκο και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο διάλογος, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2003, έχει ως εξής και διημείφθη στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

- Λιάνα Κανέλλη: «Θα ήθελα τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών και το ποσό με το οποίο χρηματοδοτείται η οργάνωση για τις νάρκες, είναι η περιβόητη ΙΜΙ η οποία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στη Βοσνία και μετέχουν Έλληνες που αποναρκοθετούν, ως μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Θέλω να ξέρω αν η ΙΜΙ χρηματοδοτείται ως μη κυβερνητική οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και με τι ποσό».

- Αντώνης Σκυλλάκος: Επίσης θα αναφερθώ στην μη κυβερνητική οργάνωση που τη χρηματοδοτείτε ως υπουργείο Εξωτερικών και μαζεύει νάρκες από το Ιράκ. Η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων δεν μπορεί να ισχύσει εδώ διότι οι δυνάμεις αντίστασης στο Ιράκ είναι κατά μιας παρανόμου κατοχής. Θα συνεχίσετε να χρηματοδοτείτε αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, διότι βλάπτει και πολιτικά τη χώρα. Ζητούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση και να ανακληθεί αυτό το σώμα.

- Γιώργος Παπανδρέου: «Σ' ό,τι αφορά το ΜΚΟ, είναι ελληνικό και λειτουργεί υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Κέντρου Αποναρκοθέτησης του ΟΗΕ με απόλυτη διαφάνεια στο έργο του. Έχει τρία έργα κάνει: α) Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1,6 εκατομμύρια ευρώ, β) Λίβανος (2 έργα) 1,7 εκατομμύρια ευρώ και γ) Νότιο Ιράκ 1 εκατομμύριο ευρώ.

Έχει βραβευθεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου για τις σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Έχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα».

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ακόμη ότι είχε αναδείξει το θέμα της δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ με πρωτοσέλιδο στο Ριζοσπάστη, αλλά και με ερωτήσεις στη βουλή, από το 2003.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 ο Ριζοσπάστης διατύπωνε πρωτοσέλιδα την ερώτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, καθώς στο διεθνή Τύπο είχαν εμφανιστεί φωτογραφίες στελεχών της, με λεζάντα ότι πρόκειται για Έλληνες στρατιώτες στο Ιράκ.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2003 η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι πρόκειται για τη ΜΚΟ ΙΜΙ, ενώ στις 14 Δεκεμβρίου 2003 επανήλθε με περισσότερα στοιχεία.

Από τις αποκαλύψεις του Ριζοσπάστη προέκυπτε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργούσε ως προβιά για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατοχή του Ιράκ. Στη χρηματοδότησή της μάλιστα εμπλέκονταν και ελληνικές εταιρείες, που φιλοδοξούσαν να πάρουν μέρος στη λεηλασία του Ιράκ.

Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η οργάνωση αυτή είχε συνεργαστεί και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο σήμανσης ναρκοπεδίων στον Έβρο.

Τέλος, όπως αναφερόταν στην ιστοσελίδα της εκείνη την περίοδο, αποτελούνταν από 100 άνδρες, διασπαρμένους σε 20 ομάδες.

Δεν ήξεραν, δε γνώριζαν

Έκπληκτος εμφανίζεται ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, για την εξέλιξη με τη ΜΚΟ. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το «Έθνος», είπε ότι «δεν του ζητήθηκε από τις αρχές να καταθέσει για την υπόθεση» και επανέλαβε ότι «στη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλέπουν από ένα θεσμικό πλαίσιο, που ήταν προβληματικό και ελλιπές».

Ο κ. Ρόντος που χθες (17/02) βρισκόταν στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε στο «Έθνος», ότι «επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση».

Τι λέει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου

Απάντηση μέσω επιστολής δίνει ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σχετικά με τη ΜΚΟ που «έφαγε» 9 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, το διάστημα 2000-4.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία «όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».

Στην ανακοίνωση μεταξύ αλλων αναφέρεται επίσης: «Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω.

Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται.

Αν κάτι δεν μπορούν να αποδεχθούν, είναι ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή - ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Τέλος, ελπίζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μια ΜΚΟ, δεν θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».

Λ. Ρακιτζής: «Δε βρίσκεις άκρη με τις ΜΚΟ»

Τα χέρια ψηλά σηκώνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, αναφορικά με το «έργο» και τη «δράση» των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τονίζοντας ότι από το 1995 που συστάθηκαν για πρώτη φορά, λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο.

Όπως επισήμανε, «οι περισσότερες δεν έχουν υποβάλει ποτέ δήλωση φόρου εισοδήματος για να μπορέσουμε να τις ελέγξουμε» και συμπλήρωσε ότι το μόνο προαπαιτούμενο ήταν να πάρουν ΑΦΜ. Πρόσθεσε δε, ότι από το 2006 έχει ζητήσει από τις ΔΟΥ να κάνουν φορολογικό έλεγχο.

«Δεν βρίσκεις άκρη. Σε κάθε περίπτωση λεφτά δεν πρόκειται να πάρεις πίσω», είχε αναφέρει νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος εδώ και καιρό έχει βάλει στο στόχαστρό του τα πεπραγμένα 600 ΜΚΟ.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται, οι αρμόδιες διωκτικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τουλάχιστον 4 ΜΚΟ, οι οποίες φέρονται να έχουν λάβει τεράστια χρηματικά ποσά από το 2000 έως το 2010.

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, το καθεστώς λειτουργίας των ΜΚΟ ήταν εξαιρετικά χαλαρό, ενώ οι περισσότερες μπορούσαν στην κυριολεξία να κάνουν ό,τι ήθελαν, ιδιαίτερα αν είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες.

Πάντως, σημειώνεται ότι οι περισσότερες ΜΚΟ είναι μικρές και εμφανίζουν τοπική δράση, έχοντας ως αντικείμενο τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, κοκ.

Keywords
ιθύνων νους, γιώργος παπανδρέου, θεσσαλονικη, σωρεία, ant1, μκο, φως, ελλαδα, εκαβ, ιθύνων, νους, ΚΚΕ, βουλη, κανελλη, παπανδρεου, οηε, δραση, συμμετοχή, βρυξέλλες, συγκεκριμένο, μμε, διαυγεια, ηλεκτρονική, αφμ, δου, κοκ, γερμανος, φορολογικη δηλωση 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πανελληνιες 2012, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, λιβανος, ημερομήνια, οικονομικη αστυνομια, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αστυνομια, αφμ, γνωμη, δου, δουλεια, θεμα, ιρακ, κοκ, μκο, μμε, οηε, πλαισιο, πρωτοσελιδα, φωτογραφιες, φως, ant1, αλεξ, βοσνια, βρισκεις, βρυξέλλες, γεγονος, γιώργος παπανδρέου, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δικτυο, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκθεση, εργα, εξελιξη, επικοινωνια, ερευνα, ερζεγοβινη, ερχεται, ευνομια, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, υφυπουργος, ιθύνων νους, ιθύνων, κυβερνηση, λεφτα, λεανδρος, λεζαντα, λεηλασια, λιανα κανελλη, ομαδα, οκτω, οφελος, ρακιντζης, σαχινιδης, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, σωματειο, σωρεία, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φεστιβαλ, φτανει, φορα, χερια ψηλα, κωνσταντινος, αγορες, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, νους, ομαδες, πληροφοριες, θελω να, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα