Άρχισε η δίκη για τον ηλεκτρολόγο του Πικάσο και τα κλεμμένα έργα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο ηλεκτρολόγος του Πάμπλο Πικάσο, που καταδικάστηκε μαζί με τη σύζυγο του σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή το 2015, βρέθηκε ξανά στο εδώλιο με την έναρξη της δίκης του στο Εφετείο της Αιξ-αν-Προβάνς. Ο Πιερ Λε Γκενέκ και η σύζυγός του Ντανιέλ κατηγορούνται για κλεπταποδοχή, με το δικαστήριο να μην πείθεται από την εκδοχή τους, πως οι 271 πίνακες βρέθηκαν στα χέρια τους από το ζεύγος Πικάσο.

Ο Πιερ, άλλαξε όμως την ιστορία, λέγοντας πως τα έργα τέχνης του τα δώρισε η τελευταία σύζυγος του διάσημου ζωγράφου,

η Ζακλίν Ροκ. Με μια εμφανή αδυναμία να υποστηρίξει τον εαυτό του, ο κατηγορούμενος είπε πως η Ζακλίν του ζήτησε βοήθεια, λόγω της κόντρας της με τον γιο του ζωγράφου: «Η κυρία Πικάσο Ζακλίν είχε προβλήματα με τον Κλοντ Πικάσο και λίγο μετά τον θάνατο του Πικάσο μου ζήτησε να πάρω στο σπίτι μου για να φυλάξω μερικές γεμάτες σκουπιδοσακούλες».

Στη συνέχεια του ζήτησε πίσω τους πίνακες, χαρίζοντας του έναν για να θυμάται τον εργοδότη του. Ο Πιερ εξήγησε τη στάση της Ζακλίν, λέγοντας πως έκρυψε τους πίνακες για να μην συμπεριληφθούν στον κατάλογο των έργων που άφηνε ο Πικάσο στους κληρονόμους. Το σκάνδαλο με τα ανυπόγραφα έργα του Πικάσο, ήρθε στην επιφάνεια όταν ο ίδιος ο Πιερ ζήτησε από τον Κλοντ Πικάσο να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα 180 πινάκων και ενός μπλοκ που περιείχε 91 σχέδια. Οι κληρονόμοι του ζωγράφου τότε, απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη και ξεκίνησαν τα «μπλεξίματα» του Πιερ και της γυναίκας του.

Η πρώτη εκδοχή του Πιερ πριν καταδικαστεί, ήταν πως τα 271 έργα της περιόδου 1900-32 που ήταν φυλαγμένα σε ένα κουτί για 40 χρόνια, ήταν δώρο του Πικάσο για την αφοσίωση του ως τον θάνατο του.

Αυτό δεν έγινε δεκτό από το Δικαστήριο και το ζεύγος καταδικάστηκε για «αποδοχή προϊόντων προερχόμενων από κλοπή» χωρίς να έχει βρεθεί ο αυτουργός της κλοπής. Τα έργα βρίσκονται στα χέρια του γιου Κλοντ Ρουίς-Πικάσο, που εκπροσωπεί στη δίκη τους έξι κληρονόμους του μεγάλου ζωγράφου.

Τώρα, ο Πιερ κατηγορείται από τον εισαγγελέα πως ήταν υποχείριο εμπόρων έργων τέχνης και προσπάθησε να προωθήσει στην αγορά τα έργα που είχε κλέψει ένας ξάδελφος του, πρώην σοφέρ του Πικάσο.

Το ζευγάρι, αν δεν αποδείξει την αθωότητα του κινδυνεύει με φυλάκιση 5 ετών και πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ ή το μισό της αξίας των κλεμμένων έργων.

Ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, δικηγόρος του ζεύγους που κατηγορείται, δήλωσε πως την τελευταία εκδοχή του Πιερ την έμαθε με δυσκολία, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη. Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του γιου του ζωγράφου δήλωσε πως η υπόθεση αγγίζει «τις πιο μαύρες και ισχυρές πλευρές του εμπορίου έργων τέχνης».

Το άρθρο Άρχισε η δίκη για τον ηλεκτρολόγο του Πικάσο και τα κλεμμένα έργα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα