Άρχισαν οι κραδασμοί

-Τεντώνεται το σχοινί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

-Αποχωρήσεις από την ΔΗΜΑΡ

-«Μηνύματα» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

-Υπό «διωγμό» το ΚΚΕ

Πριν ακόμη συμπληρωθούν λίγες ημέρες από τις εκλογές, άρχισαν να εκδηλώνονται -και να κλιμακώνονται- ποικίλοι κραδασμοί στα κόμματα της αριστερής πτέρυγας της Βουλής, που προοιωνίζονται και μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις στον χώρο αυτό.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

το κλίμα είναι πολεμικό, στην ΔΗΜΑΡ αναπτύσσονται έντονες φυγόκεντρες τάσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική αναρρίχηση στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται ότι θα είναι τόσο ανέφελη και το ΚΚΕ βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών του. Την ίδια ώρα, ο εμφύλιος που ξέσπασε για τα έδρανα που κατείχε στην πρώτη σειρά ως τώρα στο Κοινοβούλιο το ΚΚΕ αποτυπώνει σημειολογικά και τις επερχόμενες μάχες για την αλλαγή «συνόρων», πολιτικών και εκλογικών, στο ευρύτερο πεδίο της αριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από το πρώτο μούδιασμα της διπλής εκλογικής κατάρρευσης, του Μαΐου και του Ιουνίου, μπαίνει σε περιδίνηση. Τα εσωτερικά προβλήματα είναι μεγάλα και τουλάχιστον αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο να υπάρξει ηρεμία. Ούτως ή άλλως το άλλοτε κραταιό κόμμα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί λόγω της συμμετοχής και στήριξής του στην τρικομματική κυβέρνηση.

Δεν τα έκλεισε όλα

Ο κ. Βενιζέλος, αφού επέβαλε την άποψή του για υπόδειξη μη κοινοβουλευτικών στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα, επιχείρησε να κλείσει κάποια από τα μέτωπα με τους κορυφαίους του κόμματος. Το κατάφερε με την πλευρά μόνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αποδέχτηκε την τοποθέτησή του στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Αντίθετα, είναι γεγονός το ρήγμα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, που διαφωνώντας με τις επιλογές του κ. Βενιζέλου επέλεξε να τηρήσει προς το παρόν τακτική αποστάσεων. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα στο εσωκομματικό πεδίο εν όψει του συνεδρίου, το οποίο επιδιώκεται να γίνει με όρους «αυτοοργάνωσης» και ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ εκ του μηδενός. Το συνέδριο σε κάθε περίπτωση προβλέπεται κρίσιμο για την ενότητα του ήδη συρρικωμένου κόμματος. Από τη στιγμή κατά την οποία πάντως πολιτικά και ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ορίσει με σαφήνεια το νέο στίγμα του, εκφράζονται πολλές αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των όποιων οργανωτικών κινήσεων. Αντιθέτως, προβλέπεται να φουντώνουν οι αμφισβητήσεις περί τα πρόσωπα. Αν και βέβαια όλα είναι συνάρτηση της ίδιας της πορείας του ΠΑΣΟΚ, δεν περνάει απαρατήρητο ότι έχει ανοίξει και θέμα ηγεσίας δια στόματος του Θ. Πάγκαλου. Μπορεί ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να βρίσκεται πλέον σε «αποστρατεία», αλλά οι δηλώσεις του είναι αρκετές για να ανάβουν τα «φυτίλια» διεργασιών και συζητήσεων. Ο κ. Πάγκαλος έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας, δηλώνοντας πως πρέπει να μελετηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και μετά να αποφασιστεί το πρόσωπο του προέδρου σε συστατικό συνέδριο, το οποίο θα μπορούσε να εκλέξει κάποιον νεότερο και όχι τον Βενιζέλο, «ο ο

Keywords
Τυχαία Θέματα