Δύσκολα μεν, αισιόδοξα δε…

Πώς ξεκινά το έργο της η νέα κυβέρνηση

Θετική η πρώτη δημοσκόπηση

Ποιο παράθυρο ανοίγει η σύνοδος κορυφής

Το «κρυφό όπλο» Σαμαρά–Βενιζέλου–Κουβέλη

Τον βηματισμό της προσπαθεί να βρει η νέα κυβέρνηση μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και με τις πρόσθετες καθυστερήσεις που προκάλεσε η επέμβαση για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

στο μάτι του κ. Αντ. Σαμαρά.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Πριν ακόμη αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, το μεγάλο στοίχημα για την τρικομματική κυβέρνηση είναι να δρομολογήσει την υπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, εκμεταλλευόμενη τις τάσεις για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη. Ήδη ο συμβιβασμός που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας από τη μία πλευρά και Γερμανίας από την άλλη έδειξε ότι το Βερολίνο δεν είναι άκαμπτο και έχει δημιουργήσει σχετική αισιοδοξία. Έπειτα από 14 ώρες συζητήσεων στις Βρυξέλλες στάθηκε δυνατόν να επέλθει συμφωνία για τη δημιουργία, μέχρι το τέλος του 2012, ενός μηχανισμού, που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας, που θα προσφεύγει στον μηχανισμό αυτό. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν συμφωνούσε, αλλά Ρώμη και Μαδρίτη είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση του πακέτου ύψους 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές. Και μόνο ύστερα από την απόφαση αυτή οι κ. Μόντι και Ραχόι ήραν τις επιφυλάξεις τους.

Η επιστολή

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με την επιστολή που έστειλε προς τους Ευρωπαίους εταίρους κατέστησε και επίσημα σαφείς τις προθέσεις της χώρας μας, τονίζοντας αφενός ότι «η νέα κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος», με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, και θέτοντας αφετέρου το ζήτημα «ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος».

Από την πλευρά τους οι δανειστές βέβαια κάθε άλλο παρά μεγάλη διάθεση διαλλακτικότητας επιδεικνύουν σε αυτή τη φάση. Ζητούν ένα ευρύ πακέτο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και λουκέτο ή συγχωνεύσεις σε πολλούς φορείς του δημοσίου μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για τροποποίηση του μνημονίου.

Ιδιαίτερα η γερμανική πλευρά εμφανίζεται δύσπιστη και αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις αναφορικά με την Ελλάδα, την οποία ακόμη και πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «προβληματική περίπτωση». Επιχειρείται μάλιστα να διαχωριστεί η περίπτωση της Ελλάδας από αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες «έχουν κάνει σημαντικές προόδους στα ακολουθούμενα προγράμματα» και στις ανεπίσημες συζητήσεις καλείται η νέα κυβέρνηση «να διανύσει πολύ δρόμο και να κάνει πολ

Keywords
Τυχαία Θέματα