Απειλεί με παραίτηση ο Σόιμπλε

Συνεχίζει τα πολιτικά «παιχνίδια» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, κρίνοντας πως ήρθε η στιγμή να αναφέρει το χαρτί της πιθανής του παραίτησης από τη θέση του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, εάν δεχθεί πιέσεις. Ο κύριος Σόιμπλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, λέγοντας πως αυτό μπορεί να

συμβεί στην περίπτωση που δεχθεί πιέσεις να λάβει αποφάσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα πολιτικά του πιστεύω. Όπως είναι φανερό ο Γερμανός υπουργός θέλει να αποφύγει πιθανές πιέσεις, ενημερώνοντας εμμέσως την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και άλλους που πιστεύουν ότι η πολιτική του είναι αδιέξοδη, και για το λόγο αυτό ανέφερε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή την πιθανότητα παραίτησης, χωρίς ουσιαστικά να έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος μάλιστα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, δηλώνει ότι ουδέποτε ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι στις Βρυξέλλες, απλώς, 15 κράτη-μέλη του Eurogroup «υπέδειξαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για ένα διάλειμμα», για το οποίο όμως δεν λέει εάν θα ήταν ουσιαστικά μόνιμο. Μάλιστα αναφέρει ακόμα ότι το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος απέρριψαν αυτή την πρόταση δεν επέφερε ρήγμα στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη διαψεύδει τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι δεν είχε συμφωνήσει να κατατεθεί η πρόταση για Grexit, μιλώντας για το αντίθετο, ενώ παράλληλα απορρίπτει την κατηγορία ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και προβάλλει το επιχείρημα ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2010 μόνο που δεν υλοποιηθεί στη συνέχεια.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν δέχεται επίσης τους ισχυρισμούς ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα ξεπερνούν τις δυνατότητές της και παραπέμπει στον «επιτυχή δρόμο» που έχουν διανύσει οι άλλες χώρες με μνημόνιο, αλλά και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε εκατοστό τη γραμμή υπέρ της λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη με δική του ουσιαστικά πρωτοβουλία, καθώς δεν θέλει να αποδεχθεί ότι η πολιτική του ουσιαστικά δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που έλεγε ότι θα υπήρχαν, ενώ αντιλαμβανόμενος την αύξηση των αντιδράσεων και των πιέσεων εντός Γερμανίας κραδαίνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο παραίτησης ως απειλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα