Απαισιόδοξα αισιόδοξοι!

Από τη Μαρίτα Μελέτη

Μπορεί, η περίοδος που διανύουμε για πολλούς διαφόρους εμφανείς ή μη λόγους να μας προκαλεί απαισιοδοξία, όμως το «βάλτωμα» δεν μας ταιριάζει και πρέπει στη ζωή να πιανόμαστε από μικρά πράγματα που θα μας κάνουν να νιώθουμε αισιόδοξοι απέναντι στην ίδια τη ζωή. Σε αυτή την κατεύθυνσή μας έχουμε οδηγό τη νέα ταινία του Ράσελ, που ήδη βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ και αναμένουμε τα Όσκαρ

που θα πάρει.

Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook)

(Κομεντί, 2012, Διάρκεια: 122') Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ντέιβιντ Ο. Ράσελ με τους Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζάκι Γουίβερ.

Μια αντισυμβατική, έξυπνα γραμμένη ρομαντική κομεντί με καυστικό χιούμορ, που υπηρετεί άψογα τους κανόνες της, ενώ παράλληλα δημιουργεί αντιφατικούς και αυτοσαρκαζόμενους χαρακτήρες, θυμίζοντας λίγο από αληθινή ζωή. Τέτοιος χαρακτήρας είναι ο Πατ, που βγαίνει από το ψυχιατρείο προσπαθώντας να μαζέψει τα κομμάτια του μετά από μια ατυχή στιγμή, διαλύοντας όχι μόνο τον γάμο του, αλλά και την καριέρα του. Τέτοιος είναι και η Τίφανι, χήρα αστυνομικού που καμιά φορά πνίγει τον πόνο της στο ακατάσχετο σεξ. Η συνάντησή τους προκαλεί γέλιο, αλλά και πόνο. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, αλλά και ενισχύονται με αφορμές έναν διαγωνισμό χορού, έναν αγώνα αμερικανικού φουτμπόλ και ένα στοίχημα.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ (μέχρι τώρα ο ρόλος της ζωής του ήταν στο «Hangover»), δίνει εδώ μια εξαιρετική ερμηνεία. Μαζί με την Τζένιφερ Λόρενς (κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της ως Τίφανι) είναι και οι δύο αποκάλυψη, καθώς αντιμετωπίζουν τους ρόλους με σοβαρότητα και όχι ως καρικατούρες φθηνής κωμωδίας.

Μπορεί οι βασικοί μηχανισμοί της ιστορίας να μοιάζουν απόλυτα προδιαγεγραμμένοι, όμως η ενέργεια της ταινίας σε παρασέρνει να τους απολαύσεις ως αυθόρμητους και φυσικούς. Όμως, το φινάλε παραμένει συμβατικό και αναμενόμενο, αρνούμενο να έχει μια δόση τρέλας και να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ εμφυσά στους συντελεστές σπιρτάδα, δίνοντας ένα προσωπικό βλέμμα σε ένα κινηματογραφικό είδος, όπως η κομεντί που για κάποιους θεωρείται κουρασμένο και γεμάτο κλισέ. Έχουμε έναν επαγγελματία με έντονη υπογραφή, που την τιμά με το παραπάνω στο, προτεινόμενο για 8 Όσκαρ, «Οδηγός αισιοδοξίας».

Στην απαισιόδοξη όχθη τώρα έχουμε:

Μετά τη Λουτσία (Despues de Lucia)

(Δραματική, 2012, Διάρκεια: 93') Μεξικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία του Μισέλ Φράνκο με τους Τέσα Ία, Γκονζάλο Βέγκα Τζούνιορ, Ταμάρα Γιάζμπεκ.

Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Ρομπέρτο και η έφηβη κόρη του Αλεχάντρα μετακομίζουν στην πόλη του Μεξικού. Εκείνος ανοίγει ένα εστιατόριο κι εκείνη γνωρίζει νέους φίλους στο σχολείο, προσπαθώντας σιωπηλά να αφήσουν πίσω το παρελθόν. Όμως το νέο ξεκίνημα δε θα είναι όπως το περίμεναν πατέρας και κόρη. Αυτό το ρεαλιστικό ψυχολογικό δράμα, που τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης ταινία στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα», στο Φεστιβάλ των Κανών, ασχολείται όχι μόνο με το θέμα της απώλειας και τις επιπτώσεις που έχει, αλλά και με εκείνο του σχολικού τραμπουκισμού, που πολλά παιδιά βιώνουν σε καθημερινή βάση, εντός και εκτός σχολείου από τους συνομήλικους συμμαθητές τους. Μια ταινία καθηλωτική όχι μόνο για το θέμα της, αλλά πιο πολύ για τον τρόπο που το προσεγγίζει.

Ο Κυνηγημένος (The Expatriate)

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Φίλιπ Στολτζ με τους Άαρον Έκχαρτ, Λιάνα Λιμπεράτο, Όλγα Κουριλένκο. Ο Αμερικανός υπάλληλος μιας πολυεθνικής στο Βέλγιο βρίσκεται μπλεγμένος σε μια συνωμοσία που αφορά τον αμερικανικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Καταδιωκόμενος, αναγκάζεται να τραπεί σε φυγή μαζί με την έφηβη κόρη του, στην οποία αναγκάζεται κάποια στιγμή να αποκαλύψει το παρελθόν του.

Μη μου Χαλάς τη Μέρα (The Last Stand)

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Κιμ Τζι-Γουν με τους Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Εντουάρντο Νοριέγκα, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζόνι Νόξβιλ. Ένας βαρόνος ναρκωτικών δραπετεύει κατά τη μεταφορά του στη φυλακή και κατευθύνεται με έναν στρατό μισθοφόρων προς μια κωμόπολη κοντά στα μεξικανικά σύνορα. Οι μόνοι που μπορούν να τον σταματήσουν είναι ο τοπικός σερίφης και οι άπειροι βοηθοί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα