Έτσι θα φορολογείται το σπίτι μας από φέτος

Του Χρήστου Κώνστα

O νέος ενιαίος φόρος ακινήτων -παρά τα όσα ακούγονται- δεν θα είναι βαρύς για το μέσο νοικοκυριό. Δυστυχώς όμως δεν θα είναι ο μοναδικός. Οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια θα τιμωρηθούν αυστηρά για την αγάπη τους στα ακίνητα. Για το Κράτος είναι αδιάφορο αν τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ενός σπιτιού είναι νόμιμα κι έχουν φορολογηθεί πολλές φορές. Σήμερα που το Κράτος έχει ανάγκες από μετρητά φορολογεί αυτό που βλέπει και δυστυχώς βλέπει ότι όλοι οι Έλληνες μετέτρεψαν τις αποταμιεύσεις τους σε τούβλα και μπετόν.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει

από το ερχόμενο φθινόπωρο το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο στόχος είναι απλός: Επιδιώκεται η είσπραξη εσόδων 3 δισ. ευρώ από ακίνητα κάθε χρόνο. Μια διαφορά: Από φέτος πληρώνουν φόρο όλα τα ακίνητα. Λίγα από πολλούς και όχι πολλά σε λιγότερους είναι η νέα φιλοσοφία του Υπουργείου Οικονομικών… Ο νέος φόρος, σύμφωνα με το σενάριο που επικρατεί, θα επιβληθεί με χαμηλό αφορολόγητο όριο τα 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, το οποίο θα ισχύει ανά άτομο για το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός σπιτιού π.χ. από δύο συζύγους, ο καθένας θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται στο κομμάτι της αντικειμενικής άξιας που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Η νέα κλίμακα θα έχει 5-7 κλιμάκια με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3.000.0000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2%, αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Μερικά παραδείγματα:

- Για διαμέρισμα 120 τμ στο Παλαιό Φάληρο με αντικειμενική 1750 ευρώ/τ.μ. (αντικειμενική αξία 210.000 ευρώ) με τον νέο φόρο, ο άγαμος θα πληρώσει 160-320 ευρώ (με συντελεστή φόρου 0,1% ή 0,2% λόγω αυξημένης αξίας ακινήτου) και οι έγγαμοι θα πληρώσουν 110-270 ευρώ.

- Για διαμέρισμα 100 τ.μ., 6ετίας με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, το Νέο Ενιαίο Τέλος, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα περίπου 150 ευρώ. Αυτό σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση κατά 450 ευρώ σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, που ήταν όμως έκτακτο τέλος και επιβάρυνση 150 ευρώ σε σχέση με τον ΦΑΠ, που ήταν ο μόνιμος φόρος για τους ιδιοκτήτες.

- Ακίνητο επιφάνειας 50 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 501-1.000 ευρώ, παλαιότητας έως 4 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι στην ΔΕΗ 250 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο δεν θα πληρώνει τίποτα.

- Κερδισμένα είναι και τα ζευγάρια με κοινή ακίνητη περιουσία, που δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, καθώς, λόγω του ατομικού αφορολογήτου (50.000 ευρώ + 50.000 ευρώ), θα εξαιρεθούν από τον φόρο. Δηλαδή, ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ, παλαιότητας έως 15-19 έτη, πληρώνει σήμερα χαράτσι 550 ευρώ. Με τον ενιαίο φόρο, θα πληρώνει περίπου 50 με 80 ευρώ.

Το μυστικό της εισπρακτικής επιτυχίας του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων. Θα υιοθετηθεί διαφορετική κλίμακα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και θα εφαρμοστεί ειδικό αφορολόγητο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για την φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία) το σχέδιο προβλέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία- 0,2%, 0,3% και 0,6%. Για να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τον νέο ενιαίο φόρο (ο οποίος, όπως σχεδιάζεται αποδίδει μόνο 2,1 δισ. ευρώ) το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να τον επιβάλει και σε «αφορολόγητα ακίνητα της εκκλησίας, που χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης, ή φιλοξενία ή για κοινωφελή χρήση, όπως τα γηροκομεία, οι χώροι συσσιτίων κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.ά.). Μεγάλο πρόβλημα με τον νέο φόρο θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακίνητων. Σήμερα απαλλάσσονται ως γνωστό από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ (χαράτσι Βενιζέλου), τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει τον νέο φόρο ακόμα και σε ακίνητα. τα οποία είναι κλειστά και δεν παράγουν κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη, παρά μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω των τεκμηρίων.

Και τα ενοίκια

Στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Με το νέο σύστημα που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον με 10% από το πρώτο ευρώ. Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα εισοδημάτων, αλλά είναι πλέον αυτοτελής με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Με τους συντελεστές αυτούς ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεγάλο εισόδημα και από ενοικίαση ακινήτων και από άλλες πηγές.

Για παράδειγμα, προκύπτει όφελος της τάξης των 2.250 ευρώ για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και έσοδα 9.000 ευρώ από ενοίκια. Το συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ φορολογούνταν με την κλίμακα μισθωτών υπηρεσιών. Άρα στα έσοδα 9.000 ευρώ των ενοικίων, αναλογούσε φόρος ύψους 3.150 ευρώ. Με το νέο σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων ο φόρος που προκύπτει για τα 9.000 ευρώ είναι 900 ευρώ. Στον αντίποδα, χαμένοι από το νέο σύστημα φορολόγησης των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται για το μοναδικό τους εισόδημα από τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ. Οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια οι επιπλέον φόροι φθάνουν έως και τα 1820 ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσια εισοδήματα 25.000 από ενοίκια για το 2012 θα πληρώσει φόρο 3670 ευρώ και για το 2013 ο φόρος θα φθάσει τα 5490 ευρώ. Για πάνω από 65.000 ευρώ εισόδημα προκύπτουν ελαφρύνσεις, όπως φαίνεται στον πινάκα, λόγω της αυτοτελούς φορολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έτσι θα φορολογείται το σπίτι μας από φέτος,