Ψάχνουν «μαύρο χρήμα» στα στεγαστικά δάνεια

Του Χρήστου Κώνστα

Τρομαγμένη η κυβέρνηση από την δραματική υστέρηση των φορολογικών εσόδων από τον πρώτο κιόλας μήνα της νέας χρονιάς, εξαπολύει ανηλεές φοροκυνηγητό με σκοπό να εντοπίσει τα αδήλωτα «μαύρα» εισοδήματα, που εξακολουθούν να ξεφεύγουν από τους μηχανισμούς του ΣΔΟΕ. Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ειδική εκστρατεία για να αξιολογήσει 500.000 στεγαστικά δάνεια άνω των 200.000 ευρώ που χορηγήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια. Μοναδικός στόχος των ελέγχων είναι εντοπισμός αδήλωτων πόρων και περιπτώσεων

που αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

Όλες οι τράπεζες της χώρας υποχρεώθηκαν να παραδώσουν στον ΣΔΟΕ αναλυτικό κατάλογο με τα στοιχεία κάθε νοικοκυριού που πήρε δάνειο μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ από το 2.000 και μετά. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική διασταύρωση με το εισόδημα που δήλωσαν οι δανειολήπτες, ώστε να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που η δόση που καταβάλλεται από τον δανειολήπτη ξεπερνά το 40% των μηνιαίων αποδοχών του. Η κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στοιχειοθετείται όταν η δόση των στεγαστικών δανείων ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματος, δηλαδή φαίνεται ότι το στεγαστικό δάνειο έχει ληφθεί για να κρύψει ποσά από παράνομο πλουτισμό. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο μεταβιβάσεις ακινήτων. Περίπου 8 στα 10 συμβόλαια έγιναν με τραπεζική χρηματοδότηση και τα περισσότερα δάνεια υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.

Το υπουργείο οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες να αποστείλουν τα εξής αναλυτικά στοιχεία:

ΑΦΜ και στοιχεία ταυτότητας δανειολήπτηΕίδος δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό)Υπόλοιπο δανείου στην αρχή και στη λήξη της περιόδουΠιστώσεις που μειώνουν το χρέος (προπληρωμές)Ένδειξη αν το δάνειο αφορά σε πρώτη κατοικία ή αν επιδοτείται

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων είναι τεκμήρια και οι φορολογούμενοι πολίτες υποχρεούνται να τα δηλώνουν κάθε χρόνο στη φορολογική τους δήλωση. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις, όπου έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί είναι αυτοί που είτε «ξέχασαν» να αναφέρουν τα ποσά αυτά, είτε έγραψαν αρκετά μικρότερα. Με το νέο σύστημα άντλησης δεδομένων απευθείας από τις τράπεζες, η Εφορία θα γνωρίζει τι ποσά κατέβαλαν οι δανειολήπτες και θα εμφανίζει αυτό το ποσό στην προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση.

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν από τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα αντληθούν από τα συμβολαιογραφεία, το Κτηματολόγιο, αλλά και τις εφορίες, τα έντυπα Ε9 (περιουσιολόγιο) και την Τράπεζα της Ελλάδος, να οδηγηθούν κοντά στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή σε αυτές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες. Κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι άλλες τιμές αναγράφονται στα συμβόλαια και άλλα ποσά έχουν πραγματικά καταβληθεί για την αγοραπωλησία του ακινήτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψάχνουν,psachnoun