Αντρέι Βάιντα: Ένας σπουδαίος σκηνοθέτης «έφυγε» από τη ζωή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένας από τους μεγαλύτερους Πολωνούς σκηνοθέτες με ένα Όσκαρ στην κατοχή του, ο Αντρέι Βάιντα, έφυγε σε ηλικία 90 ετών αφήνοντας μεγάλο κενό στο χώρο της σκηνοθεσίας.

Ο ίδιος σύμφωνα με το BBC, που ανακοίνωσε το θάνατο του, είχε περιγράψει το έργο του σκηνοθέτη ως εξής: «Ο καλός Κύριος έδωσε στον σκηνοθέτη δύο

μάτια, ένα για να βλέπει στην κάμερα και το άλλο να είναι σε εγρήγορση για όσα συμβαίνουν γύρω του».

Μέσα σε μία μεγάλη καριέρα που μετρά 60 ολόκληρα χρόνια, ο Αντρέι που μετά τις σπουδές στην Καλών Τεχνών της Κρακοβίας, πέρασε από την ξακουστή σχολή Λοτζ, κατάφερε να σκηνοθετήσει περισσότερες από 40 ταινίες. Στα χέρια του πήρε πλήθος βραβείων για το σκηνοθετικό του ταλέντο ενώ τέσσερις ταινίες του έχουν προταθεί για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: The Promised Land (1975), The Maids of Wilko (1979), Man of Iron (1981) και Katyń (2007) χωρίς όμως να κατακτήσει το αγαλματίδιο. Ωστόσο, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1981 για τον «Άνθρωπο από Σίδερο», ενώ το 2006 απέσπασε και μια τιμητική Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο σπουδαίος δημιουργός με έντονο το προσωπικό και πολιτικό στοιχείο σε ό,τι σκηνοθετούσε, τιμήθηκε και από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την προσφορά του στο χώρο της Έβδομης Τέχνης για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η μεταφορά του στο νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες είχε γίνει γνωστή αλλά οι πληροφορίες πως ο θάνατος του προήλθε από πνευμονική ανεπάρκεια, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Το άρθρο Αντρέι Βάιντα: Ένας σπουδαίος σκηνοθέτης «έφυγε» από τη ζωή εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα