«Ανταλλακτική»… κρίση

-Η ζήτηση για τα προϊόντα ανταλλακτικών αυτοκινήτων εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων, τα οποία τείνουν να «εξαφανιστούν» από τους ελληνικούς δρόμους.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα συνεχώς μειώνονται, καταδεικνύοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο πως ο Έλληνας έχει… παραμερίσει το όχημά του και προτιμά για τις μετακινήσεις του τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το αυτοκίνητο έχει καταστεί πλέον για πολλούς λόγους πολυέξοδο. Φυσιολογικό επακόλουθο της μείωσης του «όγκου» των αυτοκινήτων στην Αττική, αλλά και γενικότερα στη χώρα είναι να επηρεάζονται αρνητικά όλοι οι κλάδοι, που ασχολούνται με την επισκευή και τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι και οι επιχειρήσεις ανταλλακτικών επιβατικών αυτοκινήτων, οι οποίες μέχρι το 2008 έβλεπαν την πελατεία τους συνεχώς να αυξάνεται. Ωστόσο, από το 2008 και μετά η εγχώρια αγορά των ανταλλακτικών αυτοκινήτων παρουσιάζει μεγάλες απώλειες, οι οποίες διογκώνονται.

Με τον όρο «ανταλλακτικά αυτοκινήτων» εννοούμε από τους προφυλακτήρες και τα συστήματα ψύξης-θέρμανσης, το ηλεκτρικό σύστημα injection και ανάφλεξης, τα ανταλλακτικά συντήρησης, τους διακόπτες, τις μίζες, μέχρι και το δυναμό αυτοκινήτου, τις λάμπες, διάφορα αξεσουάρ και άλλα μηχανικά εξαρτήματα. Η αγορά των ανταλλακτικών επιβατικών αυτοκινήτων διακρίνεται στα λεγόμενα «γνήσια», που προμηθεύονται οι επιχειρήσεις από το επίσημο δίκτυο αντιπροσώπων κάθε μάρκας οχήματος και διακινούνται στην αγορά μέσω των εξουσιοδοτημένων δικτύων τους, στα «μεταχειρισμένα» ανταλλακτικά και στα ανταλλακτικά εμπορίου, τα επονομαζόμενα «after market» ή αλλιώς δεύτερης τοποθέτησης. Αυτά τα προϊόντα προέρχονται από μεγάλα εργοστάσια της Ευρώπης ή της Ασίας και συγχρόνως αποτελούν μια φθηνότερη λύση, χωρίς ωστόσο να φέρουν το εμπορικό σήμα κάποιας αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά μόνο του οίκου που τα παράγει.

Μειωμένη κυκλοφορία, μειωμένη ζήτηση…

Σύμφωνα με τη μελέτη του εξωτερικού οργανισμού πιστοληπτικών αξιολογήσεων ICAP Group, η συνολική εγχώρια αγορά των ανταλλακτικών επιβατικών αυτοκινήτων (βάσει αξίας) κινήθηκε ανοδικά την περίοδο 1998-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,7%. Αντίθετα, το 2008 η αγορά εμφάνισε πτώση της τάξης του 8%, το 2009 το ποσοστό μείωσης διαμορφώθηκε στο 11%, την ίδια στιγμή που το 2010 η πτώση κυμάνθηκε υψηλότερα από το 12%, ενώ το 2011 τα ποσοστά αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, λόγω και της συνεχούς οικονομικής ύφεσης. Όπως επισημαίνεται στο συμπέρασμα της μελέτης, η ζήτηση για τα προϊόντα ανταλλακτικών αυτοκινήτων εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων.

«Παζάρια» και… πίστωση!

Ο κ. Σίμος Καραγιαννόπουλος διατηρεί κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η δουλειά μας έχει πέσει τουλάχιστον στο μισό τα τελευταία δυο χρόνια. Αυτό συμβαίνε

Keywords
Τυχαία Θέματα