Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Η ανασφάλεια πρέπει να σταματήσει τώρα

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ανέφικτο», δηλώνει η βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στην αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Αττική free press».

«Ο λογαριασμός για τους Έλληνες μεγαλώνει και η αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης μάς

φέρνει όλο και πιο κοντά σε ένα τρίτο μνημόνιο», τονίζει η κα Ασημακοπούλου, ενώ αποτιμά ότι «με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η χώρα έχει πάει πολλά βήματα πίσω». Όσον αφορά στο θέμα της προκήρυξης εκλογών ή δημοψηφίσματος, που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα, θεωρεί ότι «θα ήταν πράξη μέγιστης πολιτικής ανευθυνότητας, με καταστροφικές συνέπειες για την πορεία της χώρας».

Κυρία Ασημακοπούλου, βρισκόμαστε λίγο πριν την συμφωνία, τουλάχιστον έτσι αναφέρει η κυβέρνηση, πιστεύετε πως θα είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα;

«Η μεγάλη καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα. Ο λογαριασμός κάθε μέρα μεγαλώνει, για αυτό εμείς καλούμε την κυβέρνηση να φέρει μια συμφωνία τώρα. Από την στιγμή που κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενο της συμφωνίας, δεν μπορώ να τοποθετηθώ υπεύθυνα. Διαφαίνεται όμως με βάση την επιδείνωση, τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας, ότι η συμφωνία αυτή θα είναι εξαιρετικά επώδυνη για τον ελληνικό λαό».

Οι αναφορές περί ενιαίου ΦΠΑ σας βρίσκουν σύμφωνη; Ένα τέτοιο μέτρο είχε ζητηθεί και από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε πως είναι ένα καλό μέτρο ή θα φέρει αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες;

«Μετά το αλαλούμ δηλώσεων του κ. Βαρουφάκη και της κυβέρνησης, κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι για τον ΦΠΑ. Πάντως η αύξηση του ΦΠΑ συνεπάγεται ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών και θα επιβαρύνει σημαντικά τον Έλληνα καταναλωτή. Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στο mail Χαρδούβελη είχε προτείνει αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο ΦΠΑ στη διανυκτέρευση των ξενοδοχείων. Αναμένουμε να δούμε τη τελική θέση της παρούσας κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΝΔ, το mail Χαρδούβελη περιείχε μέτρα ύψους 980 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το mail Βαρουφάκη 5 δισεκατομμύρια. Τελικά είχε δίκιο ο κύριος Βενιζέλος πως το mail Χαρδούβελη ήταν παιδική χαρά μπροστά σε αυτή τη συμφωνία που θα έρθει;

«Προφανώς μια συμφωνία για μέτρα της τάξης των 5 δισ. ευρώ είναι χειρότερη από το mail Xαρδούβελή. Φαίνεται ότι αθετείται η κεντρική προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μια συμφωνία με καλύτερους όρους εντός ευρώ. Το δε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ότι είναι ανέφικτο. Ο λογαριασμός για τους Έλληνες μεγαλώνει και η αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης μάς φέρνει όλο και πιο κοντά σε ένα τρίτο μνημόνιο».

Η ΝΔ πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη μετά από 4 μήνες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

«Αυτό που προέχει για την Νέα δημοκρατία, όπως πάντα άλλωστε, είναι το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν ένα βήμα από το να οδηγήσει την χώρα εκτός μνημονίων και να ακολουθήσει στη συνέχεια, με ασφάλεια, μια πορεία ισχυροποίησης της οικονομίας και ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας. Με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η χώρα έχει πάει πολλά βήματα πίσω. Η αγορά είναι νεκρή, οι καταθέσεις φεύγουν από τις τράπεζες, έχει γίνει εσωτερική στάση πληρωμών και ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού για να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτή η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια πρέπει να σταματήσει τώρα».

Πιστεύετε πως το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών είναι ακόμη στο τραπέζι;

«Η κυβέρνηση καλείται εδώ και καιρό να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει με βάση την λαϊκή εντολή που έλαβε για επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας με τους εταίρους μας εντός ευρώ. Αν δεν μπορεί ας αναλάβει τις ευθύνες, ας ομολογήσει την αποτυχία της και ας πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τον οποίο εξαπάτησε με τον απέραντο λαϊκισμό της. Η προκήρυξη εκλογών ή δημοψηφίσματος θα ήταν πράξη μέγιστης πολιτικής ανευθυνότητας με καταστροφικές συνέπειες για την πορεία της χώρας».

Θα ήθελα την κρίση σας για δύο πρόσωπα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ο κ. Βαρουφάκης υλοποιεί την κυβερνητική στρατηγική και η “δημιουργική ασάφεια” έχει οδηγήσει την χώρα σε αδιέξοδο, χρηματοπιστωτική ασφυξία και εσωτερική στάση πληρωμών. Η αξιοπιστία μας με τους εταίρους βρίσκεται στο ναδίρ και η διαπραγματευτική θέση της χώρας επιδεινώνεται διαρκώς. Η κα. Κωνσταντοπούλου έχει ξεπεράσει κάθε όριο ορθής θεσμικής συμπεριφοράς, τόσο στον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου όσο και στις πρωτοφανείς παρεμβάσεις της σε θέματα που δεν εντάσσονται στον θεσμικό της ρόλο».

Η ΝΔ περιγράφει «μια κάκιστη και επικίνδυνη κυβέρνηση», ωστόσο το κόμμα σας στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ιστορικά χαμηλά. Γιατί δεν μπορεί η ΝΔ δεν μπορεί να εισπράξει εμπιστοσύνη από τους πολίτες; Είναι και θέμα προέδρου;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικά χυδαίο τρόπο εξαπάτησε τον ελληνικό λαό για να βρεθεί στην εξουσία. Αυτή είναι μια επώδυνη διαπίστωση για όσους τον ψήφισαν. Οι επικοινωνιακές τακτικές κάποια στιγμή τελειώνουν και τότε η εμπιστοσύνη κατευθύνεται προς αυτόν που λέει την αλήθεια και εμείς δεν φοβηθήκαμε ποτέ να την πούμε στον ελληνικό λαό, με όποιο κόστος. Η Νέα Δημοκρατία θα αποτελέσει και πάλι μια αξιόπιστη λύση, για τον ελληνικό λαό, που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με δημοκρατικές και συντεταγμένες διαδικασίες σε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας του κόμματος».

Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει; Τι πρέπει να γίνει στο κόμμα για να μην έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί προβλέπουν;

«Στην πορεία προς την εθνική συνδιάσκεψη, η βάση της Νέα Δημοκρατίας συζητά τα αίτια της εκλογικής ήττας, την στρατηγική ως αξιωματική αντιπολίτευση και την πρόταση της για την επόμενη ήμερα. Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, μακριά από εσωστρέφεια η παράταξη πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να εκπληρώσει για μια ακόμη φορά το ιστορικό της καθήκον».

Keywords
Τυχαία Θέματα