Ανησυχούν Αλέξης και Κυριάκος για τις εξελίξεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Τα γεγονότα στην Ευρώπη, που εμμέσως επηρεάζουν και την Ελλάδα, προκαλούν ανησυχία στον Πρωθυπουργό, αλλά και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπνέει τους λαούς της. Και πρέπει να αναστοχαστούμε και να δουλέψουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο πιο ελκυστικό όραμα και μια νέα πιο

ελκυστική προοπτική για τους πολίτες της Ευρώπης και για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα, αν θέλετε, με τον πιο οδυνηρό τρόπο πέρυσι τέτοιο καιρό επισήμανε, μέσα από τη διεκδίκηση του λαού της και της κυβέρνησής της, τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα, ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και ότι πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, πορεία».

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε σε όλους τους συνομιλητές του «ότι η περίοδος του λαϊκισμού έληξε και ότι η ισχυροποίηση της οικονομίας είναι η πρώτη μας και βασική προτεραιότητα… Η απόφαση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ήταν ατυχής, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε. Τώρα εξαρτάται από τη Βρετανική Κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. Αλλά αποτελεί και ευθύνη των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της Ένωσης. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Αυτό που φάνηκε από το δημοψήφισμα είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στους Ευρωπαίους πολίτες, που νιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους. Είναι υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (E.P.P.) να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, γιατί είναι προβληματισμοί απόλυτα θεμιτοί. Την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία απέδειξε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Είναι υποχρέωση των πολιτικών ηγετών να οδηγήσουμε τα έθνη μας, αλλά και την Ε.Ε. σε μία νέα περίοδο του μετά-λαϊκισμού στην πολιτική».

Η λιτότητα τούς απασχολεί όλους…

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε: «Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι σκληρές επιλογές της λιτότητας, η à la carte αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η αίσθηση των πολιτών ότι δεν αποφασίζουν, ότι όλα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες σε ατελείωτες συνεδριάσεις τεχνοκρατών, οδηγεί την Ευρώπη σε κατάσταση νευρικής κρίσης και σε κατάσταση βαθιάς πολιτικής κρίσης, ως συνέπεια, όμως, της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκη να τεθεί στο τραπέζι ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Να υπάρξει ένα new deal, μια νέα συμφωνία για μια Ευρώπη που θα ξαναεμπνεύσει τους λαούς της και ιδίως τους νέους ανθρώπους. Και αυτό το new deal δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και την κοινωνική διάσταση».

Άρα τί απομένει;

Χρειάζεται, κατά τον κ. Τσίπρα, να βάλουμε στο τραπέζι την ανάγκη για μια κοινωνική ατζέντα: ανάπτυξη, απασχόληση, μείωση της ανεργίας και κυρίως προσπάθεια εξάλειψης του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης, ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών. Να αισθάνονται οι πολίτες ότι έχουν λόγο. Η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πάρει πρωτοβουλίες τόσο για την εξάλειψη των ανισοτήτων τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και εντός των κρατών. Πρωτοβουλίες για να μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες πολιτικές. Βεβαίως, θα καταθέσουμε προτάσεις, αλλά θα προχωρήσουμε και στη συγκρότηση συμμαχιών. Συμμαχιών και σε πολιτικό, αλλά και σε γεωγραφικό επίπεδο. Και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν την προοπτική της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.

Το άρθρο Ανησυχούν Αλέξης και Κυριάκος για τις εξελίξεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα