Τι πρέπει να κάνετε για βρείτε την υγεία σας, αν είστε ανασφάλιστοι

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πλήρη οδηγό εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για την ελεύθερη πρόσβαση και περίθαλψη ανασφάλιστων.

Δικαιώματα που έχει ο ανασφάλιστος

Ο ανασφάλιστος έχει και δικαιούται ό,τι και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας. Δηλαδή, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Όλα αυτά χωρίς καμία χρέωση. Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση. Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση. Δωρεάν οδοντιατρική

περίθαλψη. Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία. Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία. Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής. Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλώσιμων υλικών.

Όλα αυτά σε Έλληνες πολίτες που μένουν στην Ελλάδα και έχουν ΑΜΚΑ. Ακόμη δικαιούνται όσοι δεν μένουν μόνιμα, αλλά ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς κ.τ.λ.) δικαιούνται Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, με την οποία θα έχουν πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Όσοι έχουν ΑΜΚΑ όλες οι δημόσιες δομές υγείας οφείλουν να διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Αν δεν υπάρχει ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.

Η ρύθμιση αφορά 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς. Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.λπ.).

Τι πληρώνει κάποιος; Δεν χρειάζεται να πληρώσει απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση. Δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα αν εξαιρείται των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων. Δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη. Υποχρεούται στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτει στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχει μηδενική συμμετοχή. Μπορεί να απευθυνθεί στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ.

Με εγκύκλιό του ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει τον τρόπο της φαρμακευτικής κάλυψης. Συγκεκριμένα, οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νοµιµοποιητικά έγγραφα διαµονής ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένου, δικαιούνται παροχή φαρµάκων, µε τις προϋποθέσεις συµµετοχής που έχουν και οι ασφαλισμένοι. Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή όσοι έχουν ατομικό εισόδημα, έως 2.400 ευρώ ή 3.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ζευγάρι, συν 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης τονίζει ότι «πρέπει να µεσολαβήσει ένα χρονικό διάστηµα προκειµένου οι αρµόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήµατα να προσαρµοσθούν στα νέα δεδοµένα». Έτσι, µέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συµµετοχή και µέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισµένους ισχύουν, αναφορικά µε τις δαπάνες για φαρµακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συµµετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρµάκων αυτών σε ασφαλισµένους. Δηλαδή η συµµετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά µε βάση την αναγραφόµενη διάγνωση.

Το άρθρο Τι πρέπει να κάνετε για βρείτε την υγεία σας, αν είστε ανασφάλιστοι εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα