Ανησυχία για την εμφάνιση μπλε καβουριών στο Θερμαϊκό

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει στον Θερμαϊκό Κόλπο ο πληθυσμός του μπλε καβουριού, που έχει εισαχθεί από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και έχει εγκατασταθεί στις ελληνικές θάλασσες. Επιστήμονες προχωρούν σε έρευνες για την κατανόηση της βιολογίας του αλλά και για την καταγραφή των επιπτώσεων της παρουσίας του στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων, που ξεκίνησε χθες (10/10) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για συμπεράσματα από τη μελέτη για την πληθυσμιακή δομή του μπλε καβουριού στον Θερμαϊκό Κόλπο και συγκεκριμένα στον Όρμο της Μεθώνης που υλοποίησαν οι Κοσμάς Κεβρεκίδης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και Κυριακή Αβράμογλου, Ιωάννης Ευσταθιάδης και Χαρίτων Χιντήρογλου από το Τμήμα Bιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δειγματοληψίες του είδους, προέκυψε αύξηση του πληθυσμού του τη θερμή περίοδο και γενικότερα, σημαντική εξάπλωση στο Β. Αιγαίο. Μάλιστα, σχετικά στοιχεία για τη διετία 2010-2011, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταγράφουν ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται από 50 έως 80 τόνους για την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου (στοιχεία ιχθυόσκαλας Θεσσαλονίκης) καθώς, ως αλίευμα, έχει υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο παρά τη συγκριτικά χαμηλή του τιμή πώλησης (3-5 ευρώ). «Εντούτοις, η απουσία δεδομένων σχετικά με τη δυναμική των φυσικών αποθεμάτων του μπλε καβουριού στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τον πολύπλοκο μεταναστευτικό του κύκλο, αλλά και με τα έντονα προβλήματα που προκαλεί σε πληθυσμούς άλλων αλιευμάτων και σε μονάδες μυδοκαλλιεργειών, αναδεικνύει την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των πληθυσμών του στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου» αναφέρουν οι ερευνητές.

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα