Ανεργία και… δηλώσεις «έριξαν» τις αγορές

Με αρνητικά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Τις αγορές – ιδίως τη Wall Street – επηρέασε αρνητικά ο χαμηλός ρυθμός προσλήψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό το στοιχείο δείχνει πως «η αμερικανική οικονομία επιβραδύνει». Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, τον Ιούνιο οι θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς εκτός από τον αγροτικό αυξήθηκαν κατά 80.000, ωστόσο το ποσοστό των ανέργων παρέμεινε στο 8,2%.

Για το ζήτημα αυτό έκανε δηλώσεις και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,

ο οποίος τόνισε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τον ρυθμό των προσλήψεων, παρά τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα: «Πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη ταχύτερα την οικονομία και να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους πίσω στη δουλειά», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα, δηλώσεις που επηρέασαν αρνητικά τις αγορές έγιναν και εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο επικρατεί προβληματισμός για την παγκόσμια ανάπτυξη. Όπως ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2012. Η προοπτική σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη «έχει γίνει πιο ανησυχητική τους τελευταίους μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μοιραία, στην αγορά της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -096%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε πτωτικά σε ποσοστό -1,30% και ο ευρύτερος δείκτης S&P κατέγραψε απώλειες της τάξης του -0,94%.

Στο ίδιο κλίμα είχαν κινηθεί νωρίτερα και οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά -1%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε μειούμενος κατά - 0,53%, ο δείκτης DAX στη Φρανφούρτη κατέγραψε απώλειες της τάξης του -1,92%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά -1,88%.

Keywords
Τυχαία Θέματα