Αναβολή για την ψηφοφορία-«θρίλερ» στην Κύπρο

Παράταση πήρε το «θρίλερ» με τις καταθέσεις στις τράπεζες των Κυπρίων, καθώς αναβλήθηκε για τις 18:00 της Τρίτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. H κυπριακή κυβέρνηση προχωρά σε τροποποιήσεις επί του επίμαχου νομοσχεδίου, έχοντας λάβει πρώτα το πράσινο φως

από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού του τέλους επί των καταθέσεων και είναι σοβαρή η εκδοχή να επιβληθεί τελικά τέλος κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και να υπάρξει αύξηση τις εισφοράς για χρήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Πληθαίνουν οι «φωνές» για αλλαγή της συμφωνίας

Την ίδια στιγμή ολοένα και αυξάνονται οι «φωνές» από την Ευρώπη, που ζητούν να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε ο Όλι Ρεν χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η παρέμβαση του καθηγητή Οικονομίας και μέλους της «Επιτροπής Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ, που ζήτησε την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση Σόιμπλε

Μια δήλωση που έχει προκαλέσει αίσθηση έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα η κυπριακή Βουλή καλείται να υιοθετήσει την απόφαση-σοκ τουEurogroup για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ARD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν πρόθυμα να σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος αναφέρει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Eurogroup ήταν ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.

«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Ωστόσο εκείνοι που δεν ήθελαν το bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για τη λύση αυτοίκαι εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα bail-in», συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης».

Αναφερόμενος στην περίπτωση που το κυπριακό κοινοβούλιο απορρίψει το σχέδιο, «οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση»,προβλέπει, ενώ παραδέχεται ότι η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν επιτακτική για την προστασία του ευρώ. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα.

«Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη δυσαναλογία», κατέληξε.

Αμφισβητεί τις δηλώσεις Σόιμπλε η κυπριακή κυβέρνηση

«Δεν ήταν ακριβώς έτσι η πρόταση και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Β. Σόϊμπλε. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν οι σοφότερες των σκέψεων στη Βουλή, τονίζοντας ότι αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με το Eurogroup, «τότε τα χειρότερα έπονται, ενώ εάν ψηφισθεί η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη».

Ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει ρευστότητα και να λειτουργήσουν οι τράπεζες. Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης καταβάλλει προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων προστασίας των μικροκαταθετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα