Αναστέλλει το ΝΑΤΟ τη συνεργασία του με τη Ρωσία

«Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναστείλει την πολιτική και στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία, σε αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, διατηρώντας πάντως σε κάθε περίπτωση τον πολιτικό διάλογο με τη Μόσχα, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη μιας λύσης στην ουκρανική κρίση», ανακοίνωσε την Τρίτη (01/04) ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.
Οι υπουργοί

Εξωτερικών των 28 κρατών μελών αποφάσισαν να «αναστείλουν την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία» επισημοποιώντας μια απόφαση που είχε ληφθεί σε επίπεδο πρεσβευτών την 5η Μαρτίου.
«Την ίδια στιγμή αφήνουμε ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους και είμαστε έτοιμοι για την πραγματοποίηση συναντήσεων σε επίπεδο πρεσβευτών ή υπουργών στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας» είπε ο Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιά προγράμματα που θα ανασταλούν, όμως σύμφωνα με το κ. Ράσμουσεν θα εκείνα που συνδέονται με το Αφγανιστάν ή τη μάχη κατά του εμπορίου ναρκωτικών δεν θα επηρεαστούν.
«Πιστεύω ότι τα προγράμματα συνεργασίας που συνδέονται με το Αφγανιστάν, σχετικά με τις οδούς ανεφοδιασμού ή τα ελικόπτερα, πρέπει να συνεχιστούν καθώς διατηρούμε ένα κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε την επιτυχία της αποστολής μας στο Αφγανιστάν» τόνισε ο Ράσμουσεν.
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συνεργάζονται επίσης με τρίτες χώρες στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό καθώς και σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Αφού χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία απαράδεκτες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Με τις ενέργειές της, η Ρωσία υπονόμευσε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η συνεργασία μας και παραβίασε τις διεθνείς δεσμεύσεις που η έχει αναλάβει η ίδια.
Έτσι δε μπορούμε να (συνεχίσουμε να) συνεργαζόμαστε ως συνήθως».

Keywords
Τυχαία Θέματα