Αλλάζει ο χάρτης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

από τον Στράτο Ιωακείμ ([email protected]) και την Σέβη Σαλλαγιάννη ([email protected])

Πέρασε τελικώς στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αλλάζει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη νέα σχολική χρονιά. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το νομοσχέδιο επιχειρεί

να πάψει τη λειτουργία του σχολείου ως «φροντιστηρίου», προσπαθώντας να εμβαθύνει στη γενική παιδεία των μαθητών. Ανάμεσα στις αλλαγές ξεχωρίζουν η μείωση των μαθημάτων για τις πανελλαδικές, η αύξηση των μαθητών στις σχολικές τάξεις και η εισαγωγή τέταρτης προαιρετικής τάξης μαθητείας για πρακτική άσκηση.

«Ράβε-ξήλωνε» για μια φορά στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου. Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο για δημόσια διαβούλευση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία σε συνδυασμό με το σχέδιο κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις.

Τα πάνω-κάτω με το νέο λύκειο

Πληθώρα αλλαγών φέρνει το νέο λύκειο. Ξεχωρίζει πως βάσει του ν/σ δεν υπάρχουν πλέον μονόωρα μαθήματα πλην των Θρησκευτικών της Β΄ τάξης. Το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό, θα ονομάζεται Θρησκεία και Κόσμος με χαρακτηριστικά θρησκειολογίας για ζητήματα θρησκείας και ηθικής. Στη Γ΄ γίνεται δίωρο (από μονόωρο), αλλά επιλογής (από υποχρεωτικό). Με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών και σε παραλληλισμό με το γεγονός ότι «αφανίζεται» το υποχρεωτικό μάθημα της Πληροφορικής μετά το Γυμνάσιο, δημιουργήθηκαν αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (συνολικά εννέα και διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίως), ενώ εισάγεται το δίωρης διάρκειας σύστημα των ερευνητικών εργασιών. Επιπλέον, τα μαθήματα επιλογής για τους μαθητές της Α' Λυκείου είναι Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Έκφραση - Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός. Στην επόμενη τάξη του λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας γίνονται 10 και διδάσκονται σε 30 ώρες εβδομαδιαίως. Οι μαθητές θα παρακολουθούν μία εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού (όπως μετονομάζονται οι κατευθύνσεις), η διάρκεια των οποίων καθορίζεται σε πέντε ώρες.

Η μία ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά), ενώ η δεύτερη μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική και Μαθηματικά). Η τεχνολογική κατεύθυνση γίνεται πλέον παρελθόν, οπότε και μένουν εκτός τα μαθήματα της Χημείας και της Τεχνολογίας Επικοινωνιών. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι πλέον οι υποψήφιοι των πανελλαδικών μπορούν να περάσουν σε σχολές Χημείας και Φυσικής χωρίς να… έχουν διδαχθεί Χημεία! Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων από τη μια τάξη στην άλλη ορίζονται ως εξής: κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά ποσοστό 50% από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

Στη Γ' Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5, ενώ οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μιας νέας ομάδας προσανατολισμού, αυτής των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών. Η προθεσμία για την επιλογή επιστημονικών πεδίων εκπνέει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου στις 10 Οκτωβρίου. Έως τότε οι μαθητές θα πρέπει να έχουν επιλέξει δύο επιστημονικά πεδία, με τα οποία συνδέονται και οι αντίστοιχες σχολές. Το 1ο Επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνει τις Ανθρωπιστικές, τις Νομικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες, το 2ο τις Θετικές και Τεχνολογικές, το 3ο τις Επιστήμες Υγείας και το 4ο τις Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.

Τέσσερα μαθήματα για τις πανελλαδικές

Για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού και επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης είναι τα εξής:

α) Ε.Π.Ε. - Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Αρχαία

III. Ιστορία και

IV. Λατινικά

β) Ε.Π.Ε. - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Μαθηματικά

III. Φυσική και

IV. Χημεία

γ) Ε.Π.Ε - Επιστήμες Υγείας:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Φυσική

III. Χημεία και

IV. Βιολογία

δ) Ε.Π.Ε - Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής

III. Οικονομία & Διοίκηση

IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

ε) Ε.Π.Ε. - Παιδαγωγικών Τμημάτων:

I. Νεοελληνική Γλώσσα

II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής

III. Ιστορία και

IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών

Προαιρετική τάξη μαθητείας για πρακτική άσκηση

Στην τάξη μαθητείας θα εγγράφονται όσοι έχουν τελειώσει τη Γ' τάξη και θα περιλαμβάνει τόσο μαθητεία σε κάποια επιχείρηση, όσο και θεωρητικό μάθημα ειδικότητας. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας θα είναι 28 ωρών εβδομαδιαίως και θα διέπεται από σύμβαση που θα συνάπτεται μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στους μαθητές των ΕΠΑΛ θα προσφέρονται 4 ομάδες προσανατολισμού με συνολικά 23 ειδικότητες: η ομάδα προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών, η ομάδα προσανατολισμού διοίκησης και οικονομίας, η ομάδα προσανατολισμού γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής και η ομάδα προσανατολισμού ναυτιλιακών επαγγελμάτων.

«Καζάνι» που βράζει η εκπαιδευτική κοινότητα

Μπορεί το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτύπησε, ωστόσο από Δευτέρα (16/09) πρόκειται να σιγήσει, καθώς «φουντώνει» το μέτωπο των απεργιών στην εκπαίδευση. Η ολομέλεια της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκρουόμενη κατά μέτωπο με την πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι δάσκαλοι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (απεργούν 17 και 18 Σεπτεμβρίου). Οι δάσκαλοι αποφάσισαν επίσης διήμερη απεργία στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου και τρίωρη στάση εργασίας την Δευτέρα16 Σεπτεμβρίου. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα περισσότερα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Οι καθηγητές, με ανοικτή επιστολή που απέστειλαν, καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές. Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Παιδείας Κ. Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Σύμπνοια των καθηγητών στην απόφαση για απεργία

Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών υπερψήφισε την πρόταση για απεργία διάρκειας από τις 16/9 και το πλαίσιο αιτημάτων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ψηφοφορία: ΥΠΕΡ της πρότασης για απεργία διαρκείας ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ σε σύνολο 85 (387 ψήφοι). Ποσοστό 84,7% στις ΕΛΜΕ και 90,2% στις ψήφους που τους αντιστοιχούν. ΚΑΤΑ ψήφισαν 6 ΕΛΜΕ (16 ψήφοι) και ΛΕΥΚΟ ψήφισαν 7 ΕΛΜΕ (26 ψήφοι).

Τα αιτήματα των απεργών

Το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» υπερψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, βρίσκει αντίθετους όμως τους θεσμικούς φορείς. Μεταξύ αυτών και την ΟΛΜΕ, που σημειώνει πως πρόκειται για την «αντιδραστικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση», που «στέλνει στον καιάδα ολόκληρη τη νέα γενιά, συνθλίβει την εργασιακή και παιδαγωγική ύπαρξη χιλιάδων εκπαιδευτικών, οδηγώντας τους τελικά στη διαθεσιμότητα, την απόλυση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την ωρομισθία».

Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία, «στην καρδιά των αιτημάτων αυτού του αγώνα, πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις για εκπαίδευση και ουσιαστική μόρφωση όλων των παιδιών, αντίστοιχη των μορφωτικών δυνατοτήτων της εποχής, η διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα, νερό) δημόσια και δωρεάν παρεχόμενων, η απαίτηση για μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία για όλους, η υπεράσπιση της ελευθερίας και του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει αυτός για τις τύχες του, ενάντια στα ανακοινωθέντα του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και την τακτική απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης μέσω των επιστρατεύσεων από την κυβέρνηση».

Οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας

Η ΟΛΜΕ ξεκινάει τον αγώνα της, διεκδικώντας:

•Καμιά διαθεσιμότητα – υποχρεωτική μετάταξη – απόλυση, υποχρεωτική μετάθεση!

•Κατάργηση του νόμου για τις μετατάξεις και του ΠΔ για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις (μεταθέσεις και αποσπάσεις).

•Να ανακληθούν τώρα οι διαθεσιμότητες – υποχρεωτικές μετατάξεις.

•Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν.

•Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

•Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών τώρα, για τη λειτουργία των σχολείων.

•Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ειδικά των νεώτερων. Κατάργηση του ν. 4024/11.

•Καμιά μείωση συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ)

Μόρφωση – εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν!

•Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αντιδραστική «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης, γενικής και τεχνικής. Όχι στο σχολείο της αγοράς (όχι στον εξεταστικό μαραθώνιο, στη μαθητεία, στην ιδιωτικοποίηση και στην πρόωρη κατάρτιση μετά το Γυμνάσιο).

•Άμεσα μέτρα ενίσχυσης για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.

•Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου!

•Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.

•Απόσυρση του ΠΔ για την αξιολόγηση και του νόμου 4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας.

•Ενιαίο 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά. Ουσιαστική στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης κατά τη μεταβατική περίοδο.

Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά

•Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα και νερό για όλο τον λαό!

•Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.

•Άμεσα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια.

Ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα στα σχολειά και στους τόπους εργασίας

•Να καταργηθεί το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.

•Σταμάτημα κάθε συνδικαλιστικής δίωξης.

•Καμιά δίωξη ενάντια στους αγωνιζόμενους.

•Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12).

Οι εκπαιδευτικό παλεύουν: «να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. Και κάθε άλλη κυβέρνηση που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική».

Πρόγραμμα δράσης

Οι επόμενες μέρες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες για τη σχολική κοινότητα. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης γνωστοποιεί τις προθέσεις της για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Επιλέγουμε μορφές πάλης αντίστοιχες της έντασης της επίθεσης που δεχόμαστε και της δυναμικής που αναπτύχθηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις του Μάη, το Συνέδριο και τις δράσεις του καλοκαιριού.

•Προχωράμε σε απεργία διαρκείας από τις 16 Σεπτέμβρη με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 5νθήμερων, Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και Γενική Συνέλευση προέδρων κάθε εβδομάδα.

•Σε εκλογή απεργιακών επιτροπών από τις Γενικές Συνελεύσεις και κεντρικής απεργιακής επιτροπής, για την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.

•Σε δημιουργία απεργιακού ταμείου αλληλεγγύης

•Σε συντονισμό του αγώνα μας με μαθητές, γονείς, εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σχεδιασμό της κοινής δράσης με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ

•Περιφρουρούμε την υλοποίηση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και την πιστή μεταφορά τους στη ΓΣ Προέδρων».

Keywords
δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, εκπαιδευση, υπουργείο παιδείας, σταση εργασιας, βουλη, νέα, πανελλαδικες 2012, τραπεζες, οαεδ, επαλ, σχολεια, ολμε, απεργια, αει, επιστρατευση, ψηφοφορία, ελμε, λευκο, μεταταξεις, τεε, αναδιαρθρωση, ΔΝΤ, διαδηλωσεις, αποσυρση, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, κλειστα επαγγελματα, απεργια υπα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, στρατος, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, απεργια 26 σεπτεμβριου, αξιολογηση, κληρωση, καταληψεις, δωρεαν, επαλ, εργασια, οικονομια, ολμε, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τεε, υγεια, υπουργείο παιδείας, φτωχεια, φυσικη, χημεια, αγωνες, αει, αυξηση, ανεργια, αφορμη, γεγονος, γινεται, γινονται, γονεις, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διωρο, δοθηκε, εκφραση, ελμε, εβδομαδα, ετος, εφαρμογες, τεχνολογια, ιδια, θεωρητικο, θρησκεια, ιωακειμ, κυβερνηση, κυμα, λειτουργια, λυκειο, μαη, μαθηματικα, μειωση, μορφη, νεα γενια, νεο λυκειο, νερο, ομαδα, παντα, παιδια, πεδια, πεδιο, πιστη, ρευμα, συγκεκριμενα, σχεδιο, σχολειο, τμημα, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φορα, ψηφοφορία, ωρες, απο δευτερα, δικαιωματα, ελληνικα, εννεα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, λευκο, μια φορα, ομαδες, τραπεζα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα