Αγώνας δρόμου για οριστικοποίηση των σκληρών μέτρων

Υπό κατάρτιση, με εντατικούς ρυθμούς, βρίσκεται από το υπουργείο Οικονομικών η λίστα των μέτρων που θα υποβληθεί προς έγκριση στους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα. Όπως δείχνουν όλα, δεν θα αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε πολλά επίπεδα, οι οποίες θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκεντρώσει μέτρα μεγαλύτερου ύψους από τα απαιτούμενα, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο επιλογών μεταξύ εναλλακτικών λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ασκεί έντονες πιέσεις για περικοπές από όλα τα υπουργεία, καθώς σήμερα

θα πρέπει να αποστείλει στην τρόικα, μέτρα και ισοδύναμα, τα οποία θα πετύχουν την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο.

Επιδίωξη του Μαξίμου είναι η εν λόγω λίστα να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατόν, αφού ο κ. Σαμαράς θα έχει στις 22 Αυγούστου συνάντηση στην Αθήνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και στις 24, 25 του μήνα το πρώτο τετ α τετ ως πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Παρ’ όλο τον μαραθώνιο, πάντως, φαντάζει πολύ δύσκολο να προλάβει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις ευρώ μέσα στο Σεπτέμβριο, αφού η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του μήνα. Σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, η έγκριση θα έρθει από το Eurogroup στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτού του χρονοδιαγράμματος εντάσσεται και η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για ταξίδι αστραπή στη ΔΕΘ, αφού το απολύτως ρευστό κλίμα δεν επιτρέπει καμία δέσμευση ή ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό εξυπηρετεί και την επικοινωνιακή τακτική της, αφού επιθυμεί να δείξει στους πολίτες ότι γίνονται περικοπές από παντού, ενώ σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί η «αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού» απεπέμφθη χθες και ο πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές, ενώ το Φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα «καυτό».

Τι φαίνεται να «κλειδώνει»

-Ένα μέτρο, το οποίο έχει κλείσει, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, είναι η επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ). Το μέτρο έχει στόχο να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αμοιβές στις δημόσιες επιχειρήσεις με αυτές της κεντρικής διοίκησης, πράγμα που σημαίνει μια μέση μείωση των αμοιβών στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά περίπου 30%.

-Σχεδόν βέβαιη είναι, όπως αποκάλυψε το Reuters, η επαναφορά κάποιας παραλλαγής της εφεδρείας στο Δημόσιο, μέτρο που αφορά περίπου 40.000 υπαλλήλους.

-Με πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αντί της αύξησης του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 66ο ή ακόμη και το 67ο έτος ηλικίας, ή της κατάργησης των μεταβατικών ορίων, στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση, έστω και σταδιακά, των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 στα 20 έτη.

- Μείωση των συντάξεων αρχίζοντας από τα 700 ευρώ, ποσό στο οποίο η περικοπή θα είναι της τάξης του 2%. Στις μεγαλύτερες συντάξεις θα φτ

Keywords
Τυχαία Θέματα