Αυστρία: «Να παγώσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αρχίζουν οι αντιδράσεις για το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία που έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ από το 1987, φαίνεται πως αποκτά όλο και περισσότερους εχθρούς.

Η Αυστρία, ήδη ανακοίνωσε την αντίθεση της, ενώ βλέπει απαραίτητο το πάγωμα των διαπραγματεύσεων, εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς, το θέμα της Τουρκίας βρίσκεται πρώτο-

πρώτο στην ατζέντα και θα αναφερθεί στο κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πρόγραμμα της Τρίτης, βρίσκεται η συζήτηση για το θέμα της προόδου της διαδικασίας διεύρυνσης της ευρωπαϊκής κοινότητας που αφορά σε όλες τις χώρες και κυρίως την Τουρκία.

Μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο APA, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε στην παρούσα μορφή το προσχέδιο συμπερασμάτων (της συνόδου), το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν περιέχει την απαραίτητη αντίδραση στα στην Τουρκία».

Κατήγγειλε δε την χείριστη και προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας που έχει βλάψει σοβαρά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιθυμία του Σεμπάστιαν Κουρτς είναι να αναφερθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου «το πάγωμα των διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία: «Έχουμε ήδη πει στους εταίρους μας ότι η Αυστρία δεν μπορεί να υιοθετήσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων στην παρούσα μορφή».

Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση της Ολλανδίας είπε με ανακοίνωση της πως χρειάζεται την βοήθεια και την υποστήριξη των ηγετών της Ευρώπης, ώστε οι «επικίνδυνες» όπως πιστεύει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να παγώσουν.

Η Αυστρία, μετά το πραξικόπημα που εκμεταλλεύτηκε ο Ερντογάν για να επιβάλλει καθεστώς μοναρχίας με μαζικές καταστολές και χιλιάδες συλλήψεις, γυρνάει την πλάτη στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί πως το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη του Νοέμβρη, είχε εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία την αναστολή των διαπραγματεύσεων, ψήφισμα όμως που δεν είναι δεσμευτικό.

Το άρθρο Αυστρία: «Να παγώσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα