Αδυναμίες και στρεβλώσεις το νομοσχέδιο αλλά παρέχει εκπτώσεις σε οικονομικά αδύναμα άτομα

Με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης υπεραμύνθηκε της απόφασή του να στηρίξει το νέο φόρο αφού όπως αναφέρει βάζει τέλος στο χαράτσι της ΔΕΗ και λαμβάνει υπ' όψιν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ακινήτου και παρέχει εκπτώσεις

σε οικονομικά αδύναμα άτομα. Βεβαίως δεν σημαίνει, όπως λέει ότι δεν παραμένουν αδικίες και στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα η μη αναπροσαρμογή των πλασματικών - ως σήμερα έχουν - αντικειμενικών αξιών, η απουσία αφορολόγητου ακόμα και για μικρότατη ιδιοκτησία, κ.α.

Αναλυτικά η δήλωσή του κυρίου Σηφουνάκη:

«Η επιβολή κάθε νέου φόρου στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αυτονόητο ότι επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση.

Ωστόσο, με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μπήκε τέλος στο οριζόντιο και άδικο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Με την πίεση και επιμονή τόσο δική μου όσο και πολλών συναδέλφων βουλευτών ο νέος φόρος είναι πλέον μειωμένος, προοδευτικός, λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα και η χρήση, παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε άτομα με διαπιστωμένη αδυναμία πληρωμής οφειλής, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, ενώ επήλθαν σημαντικές αλλαγές επί τω βελτίω, όπως η αύξηση του ορίου του οικογενειακού εισοδήματος για την παροχή εκπτώσεων από 9.000 ευρώ που αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο σε 12.000 ευρώ, η απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε κατ' οίκον ελέγχους των φορολογικών αρχών χωρίς την εντολή εισαγγελέα κ.α.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν αδικίες και στρεβλώσεις, τις οποίες ανέδειξα κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα η μη αναπροσαρμογή των πλασματικών - ως σήμερα έχουν - αντικειμενικών αξιών, η απουσία αφορολόγητου ακόμα και για μικρότατη ιδιοκτησία, η έλλειψη πρόνοιας για όσους έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κ.α. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά όλες αυτές τις επισημάνσεις και να προβούν στις αναγκαίες βελτιώσεις, εάν πραγματικά εννοούν την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Κυρίως δε, οφείλουν να βάλουν οριστικά τέλος σε προκλητικά χαριστικές ρυθμίσεις με τις οποίες το δημόσιο χάνει τεράστια έσοδα - όπως αυτή για τις offshore των ναυτιλιακών που τελικώς ύστερα από την αντίδραση βουλευτών απεσύρθη– και να αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση να εντοπίσουν και να πατάξουν την φοροδιαφυγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα