S.O.S. προς μαθητές και μαθήτριες από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Μακριά από τα ραντεβού στα… τυφλά

Όταν, Νοέμβριο του 2013, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε μαθητές για τις παγίδες του διαδικτύου, είχε δώσει μια πρώτη «γεύση» του θρίλερ, που διαδραματίζεται στο ίντερνετ, συχνά πυκνά, με θύματα ανήλικα παιδιά.Είχε εκμυστηρευτεί τότε ένα απίστευτο περιστατικό που αντιμετώπισε, ένα από εκείνα τα πολλά, που τον έκαναν, λίγους μήνες αργότερα να δηλώσει ότι «αυτά που αντιμετωπίζουμε, τα ξέρουμε μόνο εμείς και ο Θεός»!

Είχε

αποκαλύψει στους εμβρόντητους μαθητές ότι οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν συλλάβει ακόμα και ιερέα (!), ο οποίος προσπάθησε μέσω ίντερνετ να αποπλανήσει ανήλικη!Η 13χρονη μαθήτρια,ανέφερε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., νόμιζε πως μιλούσε με 15χρονο αγόρι σε κάποιο chatroom. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόσθεσε, επρόκειτο για τον 65χρονο ιερέα, οποίος μάλιστα δεν δίστασε και να συναντηθεί μαζί της.Κατέφθασε με ένα βανάκι, χωρίς πινακίδες και της ζήτησε να τον ακολουθήσει στο σπίτι του!Ευτυχώς, όμως, η μαθήτρια ήταν επιφυλακτική για το «ραντεβού στα τυφλά» και είχε ζητήσει από φίλους της να βρίσκονται εκεί κοντά και έπεσαν τα άλλα παιδιά πάνω στο βανάκι και τη βοήθησαν να ξεφύγει!

Ακριβώς ένα χρόνο μετά, εφέτος τον Νοέμβριο, ο κ. Σφακιανάκης με αφορμή τη βράβευσή του από τη Unicef Ελλάδος, για τη συμβολή του Τμήματός του στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας, και μιλώντας σε μαθητές 39 Γυμνασίων και Λυκείων, προκάλεσε «σεισμό» με αποκαλύψεις, που πρέπει να έρθουν σε γνώση όλων των ανηλίκων αλλά και των ενηλίκων.

Τα κορίτσια και οι… εκδρομές στη ΓΑΔΑ

Αποκάλυψε ότι τρία κορίτσια, ηλικίας 14 ετών το ένα και 15 ετών τα άλλα δύο, πέρασαν στην πόρτα του γραφείου του, μόνα, χωρίς συνοδεία, για να καταγγείλουν τον ηλεκτρονικό εφιάλτη που ζούσαν.Μαζί με την ομάδα του, άκουσε τα έντρομα κορίτσια να λένε ότι κάποιος είχε ανεβάσει στο facebook προσωπικές τους, κάπως τολμηρές φωτογραφίες. Δεν ήθελαν να αναστατώσουν τις οικογένειές τους με όσα τους συνέβαιναν και αποφάσισαν να μοιραστούν την αγωνία τους με τη Δίωξη.Οι αστυνομικοί αμέσως ξεκίνησαν την έρευνα και εντόπισαν ως δράστη έναν 16χρονο, ο οποίος διαμένει στα βορειανατολικά προάστια της Αττικής.

Ο συγκεκριμένος ανήλικος, με ψεύτικο γυναικείο προφίλ στο facebook, το οποίο στο μεταξύ είχε προσπαθήσει να σβήσει, είχε καταφέρει να αποσπάσει τις φωτογραφίες. «Σπάσαμε ένα μεγάλο ταμπού», είπε ακόμη ο επικεφαλής της Δίωξης. «Παλαιότερα», πρόσθεσε, «δεν διανοείτο κανείς να μπει στη ΓΑΔΑ, ενώ τώρα υπάρχει συνωστισμός, τα ίδια τα σχολεία διοργανώνουν ενημερωτικές εκδρομές», πρόσθεσε.

«Προσοχή στο αυτοφακέλωμα»

Ο επικεφαλής εξήγησε στους μαθητές πώς ό,τι γράφουν στο διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί και δύναται να τους δημιουργήσει προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια.Ανέφερε το παράδειγμα τεσσάρων ατόμων που απευθύνθηκαν στο Σώμα, καθώς αναρτήσεις που έκαναν στο παρελθόν στο διαδίκτυο και τις οποίες δε μπορούν να διαγράψουν, έχουν στιγματίσει το βιογραφικό τους και δε μπορούν βρουν εργασία.

Μοιραία ραντεβού με εικονικούς φίλους

Όσον αφορά στην παιδική πορνογραφία ο κ.Σφακιανάκης είπε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους εικονικούς φίλους, θυμίζοντας και την πρόσφατη υπόθεση αποπλάνησης παιδιών από το διαδικτυακό παιχνίδι «Ντύνω κούκλες».Μίλησε ακόμη για τις παγίδες που κρύβονται στα chatrooms, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι κακοποιοί και παραπλανούν το θύμα, με σκοπό να το συναντήσουν και να το κακοποιήσουν. «Μείνετε μακριά από τα ραντεβού στα τυφλά, μ’ ακούτε;», είπε με έμφαση ο κ.Σφακιανάκης.

Φάρσες που οδήγησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας

Τέσσερα σχολεία και δύο πόλεις έχει αλλάξει 13χρονη, από τότε που ένας 14χρονος ανάρτησε στο youtube ένα ερωτικό βίντεο με εκείνην.Μία 16χρονη-η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη της- αποπειράθηκε τρεις φορές να αυτοκτονήσει, καθώς φωτογραφία, που η ίδια είχε αναρτήσει στο facebook, χρησιμοποιήθηκε από κάποιον για να την «τοποθετήσει» πρωταγωνίστρια σε ερωτικό βίντεο!Η διαλεύκανση της υπόθεσης αποκάλυψε ως υπαίτιο συμμαθητή της κοπέλας, που την ανταγωνιζόταν στις σχολικές επιδόσεις!

Ένα αγόρι 11 χρόνων ένιωσε τον τρόμο, όταν συμμαθητές του τού υπέκλεψαν τους κωδικούς στο instagram και έκαναν εξ ονόματός του υβριστικές αναρτήσεις, διαλύοντας την κοινωνική του ζωή. «Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά», ανέφερε ο κ.Σφακιανάκης, καλώντας τα παιδιά να είναι προσεκτικά, ώστε να μη γίνουν τα αυριανά θύματα κυβερνοεκφοβισμού (cyber-bullying), αλλά ούτε και οι θύτες, καθώς όπως είπε, «δεν ποινικοποιούμε το χαμόγελο, αλλά η καζούρα έχει όρια, όταν προκαλεί τρόμο και ταραχή στο παιδί».

Οι κακοποιοί συμβουλεύονται τα check-in στο facebook- Η περίπτωση της 27χρονης Βαρβάρας

«Στην πρόσφατη υπόθεση απαγωγής 27χρονης κοπέλας (σ.σ. αναφέρεται στην υπόθεση της Βαρβάρας, ανιψιάς του μεγαμετόχου του Αστέρα Τρίπολης) διαπιστώσαμε ότι οι απαγωγείς παρακολουθούσαν τα “check- in” που έκανε στο facebook. Είναι αδιανόητο να γράφετε στο facebook τι κάνετε στο σπίτι σας, πόσες μέρες θα λείψετε και πού θα βρίσκεστε. Οι κακοποιοί συμβουλεύονται το διαδίκτυο», προειδοποίησε ο κ.Σφακιανάκης τους μαθητές.Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα -σε αναλογία πληθυσμού- έχει το υψηλότερο ποσοστό χρηστών facebook στην Ευρώπη (5,5 εκατ. χρήστες).

Ένα στα 10 παιδιά θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης

Από την πλευρά της η βουλευτής και υπεύθυνη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καμπάνια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Έλενα Ράπτη έδωσε συμβουλές στα παιδιά πώς να προστατευτούν από σεξουαλικές επιθέσεις και πού να απευθυνθούν αν υπάρξουν θύματα τέτοιων επιθέσεων. Όπως αποκάλυψε, από την έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, μέσω 10.000 ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, προέκυψε ότι 1 στα 10 παιδιά έχουν υπάρξει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.

Πριν από λίγο καιρό ήρθε κι η σειρά των βουλευτών του Κοινοβουλίου να παγώσουν και να προβληματιστούν με τις αποκαλύψεις της Δίωξης.Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είπε πως «υπάρχουν δέκα περιπτώσεις παιδιών, μόνο στην Αθήνα, που αποπλανήθηκαν από παιδόφιλο μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού “Ντύνω κούκλες” και βρέθηκαν από τους γονείς τους να αυτοφωτογραφίζονται!».Πέραν αυτού, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι την περίοδο 2011-2014 εντοπίστηκαν και κατηγορήθηκαν 271 πρόσωπα με το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας. Σημείωσε ότι σε οκτώ χρόνια δράσης η Υπηρεσία του απέτρεψε 1.060 αυτοκτονίες, από τις οποίες μόνο οι 36 οδηγήθηκαν στην εντατική.

Βραβείο και από το FBI

Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε σχετικά: «Ήμουν στη Ν.Υόρκη και μου λένε “κάτι γίνεται στη χώρα σου με μια πιτσιρίκα που αυτοτραυματίζεται σε πραγματικό χρόνο”. Μπαίνω στο κανάλι και τη βλέπω. Αμέσως ειδοποιώ την μονάδα, εκείνοι την εντοπίζουν και ενημερώνουν την ομάδα ΔΙΑΣ και το ΕΚΑΒ και προλάβαμε τη μικρή στο παραπέντε. Για αυτή την υπόθεση μάς βράβευσε το FBI».

Keywords
Αναζητήσεις
chat tifla me anilika, γαδα διωξη ηλεκτρονικου εγκληματοσ
Τυχαία Θέματα