Νέο κόμμα στα σκαριά

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει στα δημοσιογραφικά γραφεία οι πληροφορίες περί συζητήσεων στο παρασκήνιο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Η ηγεμονία Τσίπρα, τουλάχιστον όπως καταγράφεται έως αυτή την ώρα, έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται διάφοροι σχεδιασμοί για την αντιμετώπισή του. Βασικό χαρακτηριστικό όλων των συζητήσεων είναι πως τα παλιά κόμματα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα αποτελέσουν ξανά πρώτη

επιλογή στην ψήφο των πολιτών εκτός αν συμβούν συγκλονιστικά γεγονότα. Τα νέα κόμματα, που προέκυψαν, όπως το Ποτάμι και η «Ένωση Κεντρώων», δε θα μπορέσουν να προτείνουν κυβερνητικές λύσεις και να αποτελέσουν εναλλακτικές κυβερνητικές προτάσεις. Την ίδια ώρα οι συνομιλητές εκτιμούν πως χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία, από εκείνες που εμφανίζονται σπάνια στην πολιτική ζωή ενός τόπου, με το δημοψήφισμα. Και εκεί έγιναν αρκετές ζυμώσεις, ώστε να βρεθεί ο ηγέτης του «ΝΑΙ», όμως δεν προέκυψε, καθώς το πρόσωπο δεν εμφανίστηκε και όσοι προσπάθησαν να παίξουν αυτό το ρόλο απέτυχαν παταγωδώς.

Όμως κάποιοι δεν το βάζουν κάτω, καθώς πιστεύουν ακράδαντα πως οι πολίτες μπορεί να αποστρέφονται την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα όμως δεν συγχωρούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια όσο δεν υπάρχει εναλλακτική και μάλιστα σύντομα τόσο η ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα θα εδραιώνεται και θα διευρύνεται. Στις ζυμώσεις αυτές συμμετέχουν νυν βουλευτές, πρώην υπουργοί, πολλά στελέχη κομμάτων, αλλά και άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Κοινωνοί αυτών των συζητήσεων έχουν γίνει τουλάχιστον δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι δείχνουν να συμμερίζονται πολλά από τα δεδομένα, που χρησιμοποιούν εκείνοι που προσπαθούν να δώσουν «σάρκα και οστά» σε αυτό το νέο εγχείρημα. Η κομματική προέλευση των συνομιλητών είναι που προκαλεί εντύπωση, καθώς πρόκειται για στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα. Ακόμη και «ορκισμένοι εχθροί» έχουν βρεθεί στο ίδιο τραπέζι, καθώς φοβούνται και για το δικό τους μέλλον, αλλά και για το μέλλον της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής με αφορμή την εκλογική διαδικασία στη ΝΔ. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, όποιος και αν προκύψει ως αρχηγός, αναμένεται να γίνουν κινήσεις προς τη δημιουργία του νέου κόμματος, που αμέσως θα έχει πρόταση εξουσίας και γρήγορα θα αποτελέσει την κυβέρνηση της χώρας. Σκοπός είναι γρήγορα να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Πολλοί και με δεδομένο πως τα παλιά κόμματα έχουν και πρακτικά θέματα λειτουργίας, όπως τα δύσκολα οικονομικά τους, βλέπουν ως μονόδρομο τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα