Light αναψυκτικά: Αργός θάνατος για τον άνθρωπο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Είναι γνωστό, καθώς η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές, πως η κατανάλωση των αγαπημένων ροφημάτων, είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία μας. Η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται χρόνια τώρα κυρίως με την παχυσαρκία, αλλά μπορεί να προκαλέσει και βλάβες στα νεφρά και το συκώτι που μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες με την εμφάνιση καρκίνου.

Πέρα από την αύξηση του βάρους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα αναψυκτικά ευθύνονται για την εκδήλωση

διαβήτη τύπου 2.

Μια νέα έρευνα που εστιάζει στα light αναψυκτικά στα οποία καταφεύγουν οι άνθρωποι εκτιμώντας τα ως ακίνδυνα, αποδεικνύει ότι είναι το ίδιο καταστροφικά για τον οργανισμό μας. Σουηδοί επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, ανέλυσαν τις απαντήσεις 2.874 εθελοντών άνω των 35 ετών, που κλήθηκαν να δώσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους αλλά και τη θέση που έχουν σε αυτήν τα αναψυκτικά.

Τα δύο τρίτα των εθελοντών κατανάλωναν αναψυκτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ το 6% έπινε πάνω από 2 ποτήρια ημερησίως. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ενδοκρινολογίας», έδειξαν πως πάνω από 2 αναψυκτικά την ημέρα γεννούν 2,4 περισσότερες πιθανότητες να προκληθεί διαβήτης τύπου 2. Όσοι πάλι έπιναν πέντε ή περισσότερα αναψυκτικά σε καθημερινή βάση, κινδύνευαν 4,5 φορές περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, πως το ½ των εθελοντών, έπασχε από διαβήτη.

Η δρ Τζόζεφιν Λέφβενμποργκ, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε πως ο κίνδυνος για την εκδήλωση διαβήτη, συνδέεται με την διάθεση που δημιουργούν τα light αναψυκτικά για κατανάλωση γλυκού. Τα ροφήματα αυτά, όπως λένε οι ερευνητές, επηρεάζουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και προκαλούν την αίσθηση συνεχούς πείνας. Αυτό εκ των πραγμάτων, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους που ευνοεί την ασθένεια.

Η ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό είναι σχεδόν ίδια είτε υπάρχει ζάχαρη στο αναψυκτικό, είτε όχι. Η ύπαρξη της ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη σε ποσοστό 21% ανά 200 ml, ενώ πέφτει στο 18% εάν το αναψυκτικό είναι light.

Το άρθρο Light αναψυκτικά: Αργός θάνατος για τον άνθρωπο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα