Kάμερα με 3,2 δις megapixels!

Υπάρχει τέτοια κάμερα θα αναρωτηθείτε. Η απάντηση είναι πως όχι, όμως πρόκειται σύντομα να είναι έτοιμη, καθώς βρίσκεται σε φάση κατασκευής ακόμη. Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάζεται, είναι για μπορέσουν οι επιστήμονες να έχουν την ευρύτερη, ταχύτερη και βαθύτερη άποψη του νυχτερινού ουρανού, που παρατηρήθηκε ποτέ, το Large Synoptic Survey Telescope (LSST), όπως ονομάζεται.

Στην ουσία πρόκειται για ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο, το οποίο θα ενσωματώνει κάμερα, ανάλυσης 3,2 δισεκατομμυρίων pixel, η οποία θα φωτογραφίζει τον ουρανό κάθε

εβδομάδα, προσφέροντας μας τη δυνατότατα παρακολούθησης των σκηνών που θα λαμβάνει.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι θα δημιουργεί σε ετήσια βάση δεδομένα μεγέθους 6 εκατομμυρίων gigabytes. Για να γίνει κατανοητό, είναι σαν να τραβάμε 800.000 φωτογραφίες με μία φωτογραφική μηχανή, ανάλυσης 8 megapixel.

Την κατασκευή του τηλεσκοπίου έχει αναλάβει το SLAC National Accelerator Laboratory στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο το χαρακτηρίζει ως ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο εργαλείο, μιας και σε ένα πολύ στενό χώρο πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτό 189 αισθητήρες και περισσότεροι από 3 τόνοι εξαρτημάτων. Η μελέτη για το τηλεσκόπιο έχει ξεκινήσει ήδη από το 2003 και αναμένεται η κατασκευή του να ξεκινήσει το 2014.

Τέλος, σύμφωνα με τον Τόνι Τάισον, ο οποίος είναι διευθυντής του project για την κατασκευή του LSST και καθηγητής Φυσικής σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: «Όχι, μόνο το LSST πρόκειται να φέρει την επανάσταση στην κατανόηση του σύμπαντος, το περιεχόμενό του και τους νόμους που διέπουν τη συμπεριφορά του, αλλά επίσης θα μεταμορφώσει τον τρόπο που όλοι εμείς, από νηπιαγωγοί μέχρι επαγγελματίες αστροφυσικοί, χρησιμοποιούμε τα τηλεσκόπια».

Πηγή: e-go.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα