Διατροφικές ωρολογιακές «βόμβες»

-Μέχρι... ζιζανιοκτόνο βρήκε ο ΕΦΕΤ σε φιάλες Coca-Cola και Sprite, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν άμεσα και να καταστραφούν.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει στις ελεγκτικές αρχές και τους καταναλωτές το νέο διατροφικό σκάνδαλο με το «ζιζανιοκτόνο», που βρέθηκε σε 816.138 κουτιά/φιάλες των ανθρακούχων αναψυκτικών Coca-Cola και Sprite. Υπενθυμίζεται πως στα

συγκεκριμένα αναψυκτικά εντοπίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες η χημική ουσία διχλωροφαινόλη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζιζανιοκτόνων(!). Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε άμεσα στην ανάκληση/απόσυρση των εμπλεκομένων επιμολυσμένων παρτίδων των ανθρακούχων αναψυκτικών από την εταιρεία «Coca–Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε./Coca – Cola Τρία Έψιλον», ενώ παράλληλα δέσμευσε τις επιμολυσμένες παρτίδες τελικών προϊόντων και πρώτης ύλης (ζάχαρης). Παράλληλα, ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας της επιχείρησης «Coca-Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου παρήχθησαν οι επιμολυσμένες παρτίδες προϊόντων.

Για «μη αποδεκτή γεύση» κάνει λόγο η Coca-Cola Τρία Έψιλον

Εξάλλου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου τη Μεγάλη Τρίτη παρήγγειλε έρευνα τυχόν ευθυνών της εταιρείας Coca-Cola 3E, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες πως κυκλοφόρησαν κουτιά/φιάλες στην αγορά με την επικίνδυνη ουσία διχλωροφαινόλη. Τις πληροφορίες αυτές έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω ο ΕΦΕΤ, που κάνει λόγο για ποσοστό ανάκλησης/απόσυρσης των εμπλεκόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία διάθεσης περίπου 91,3% επί των συνολικών παραχθέντων λίτρων. Πάντως από την πλευρά της η εταιρεία έσπευσε να διαψεύσει τις κατηγορίες και ανέφερε πως συνεργάστηκε πλήρως με τον αρμόδιο κρατικό φορέα ΕΦΕΤ για την απόσυρση των συγκεκριμένων κωδικών προϊόντων από τους πελάτες της λόγω «μη αποδεκτής γεύσης». «Ταυτόχρονα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχώρησε σε άμεση διενέργεια όλων των απαραίτητων επιστημονικών ελέγχων σε πιστοποιημένο διεθνές εργαστήριο (TNO) με στόχο τον προσδιορισμό του λόγου της απόκλισης γεύσης», τονίζει η εταιρεία και καθησυχάζει τους πολίτες σημειώνοντας πως «δεν τίθεται κανένα θέμα επικινδυνότητας των προϊόντων αυτών για τους καταναλωτές σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διεθνούς εργαστηρίου ΤΝΟ, ενώ και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους στα εν λόγω προϊόντα επίσης επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό».

Γ. Μίχας: Τα επικίνδυνα προϊόντα απεσύρθησαν από την αγορά

Στον αντίποδα ο ΕΦΕΤ προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στη διαδικασία καταστροφής των 816.138 κατασχεθέντων ανθρακούχων αναψυκτικών, τα οποία χαρακτηρίζει ως «μη ασφαλή», κατόπιν εργαστηριακών αποτελεσμάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους. «Η Coca Cola είναι ένα δημοφιλές προϊόν με ευρεία κατανάλωση και για τον λόγο αυτό η διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού υπήρξε από μέρους μας άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική. Ελήφθ

Keywords
Τυχαία Θέματα