Eurogroup : Το «μαρτύριο της σταγόνας» για την Ελλάδα-Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στο σημερινό κρίσιμο για το ελληνικό ζήτημα Eurogroup που θα διεξαχθεί υπό την σκιά της ήττας Ρέντσι στο Ιταλικό δημοψήφισμα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τεθούν οι όροι για την δρομολόγηση μιας συνολικής συμφωνίας που σε κάθε περίπτωση δεν θα προκύψει στην σημερινή συνεδρίαση. Εξάλλου το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο της απουσίας της Κριστίν Λαγκάρντ από την σημερινή διάσκεψη δεν αφήνει παρά ελάχιστα περιθώρια για

τελεσίδικες αποφάσεις.

Επίπονη και μακρά διαδικασία

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας και δεν αναμένεται να υπάρξει μια συνολική πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα και τις όποιες αποφάσεις παρά αργά το βράδυ. Άλλωστε το αρνητικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συνεδρίασης με το ελληνικό ζήτημα εκ των πραγμάτων να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Σημειώνεται πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου και των δανειστών διαπιστώθηκε ότι παραμένει το χάσμα σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται σε θέματα όπως είναι τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις τα «κόκκινα δάνεια», το ασφαλιστικό, οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και πτυχές του ασφαλιστικού. Παράλληλα η συμφωνία σε μια δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να αντισταθμίσει το γεγονός πως οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% παραμένουν, διατηρώντας έτσι άκαμπτο το πλαίσιο λιτότητας από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να «αποδράσει».

Το τεράστιο διακύβευμα αφορά στο ΔΝΤ. Τόσο σε ότι σχετίζεται με την ουσιαστική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην συγκεκριμένη μορφή που θα λάβει αυτή την συμμετοχή. Καθώς μπορεί μεν το ΔΝΤ να ζητά επιτακτικά γενναία ελάφρυνση του χρέους αλλά συνεχίζει να επιμένει ταυτόχρονα, στην λήψη νέων μέτρων λιτότητας αν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων παραμείνει στα επίπεδα του 3.5%. Σε αυτό ακριβώς ποντάρει η κυβέρνηση ώστε να πιεστούν οι δανειστές και να δομηθεί μια συνολική λύση που να περιλαμβάνει τόσο την ελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο όσο και την δραστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την λήψη νέων μέτρων και να επιτύχει μια σχετικά καλή συμφωνία για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να «υποκύψει» στις απαιτήσεις στα θέματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το άρθρο Eurogroup : Το «μαρτύριο της σταγόνας» για την Ελλάδα-Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα