Ιταλία: Συντριπτική νίκη του «όχι»- Παραίτηση Ματέο Ρέντσι (video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια καινούρια ημέρα ξεκινά στην Ιταλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την Συνταγματική Αναθεώρηση και την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού που θα μείνει στην ιστορία. Ο Ματέο Ρέντσι, μετά τη συντριπτική νίκη του «όχι» με ποσοστό περίπου 60%, έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί στον ιταλικό λαό. Σε διάγγελμα του στο Παλάτσο Κίτζι ο Ρέντσι φανερά αμήχανος και συντετριμμένος

ανακοίνωσε πως η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του και ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα συγκαλέσει συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απολύτως ξεκάθαρο» είπε στο διάγγελμα ο Ρέντσι.

«Εγώ έχασα. Και το λέω δυνατά: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά μετά την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη αλλά έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Με δυσκολία βέβαια το παραδέχομαι γιατί είμαι άνθρωπος, όχι μηχανή. Έχω έναν κόμπο στον λαιμό», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Σήμερα τελειώνει ένα κεφάλαιο για εμένα. Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλω την παραίτησή μου. Με ηρεμία θα παραδώσω την σκυτάλη στον επόμενο. Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου.

Φανερά συγκινημένος, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρύψει την αγάπη του όταν αναφέρθηκε στη σύζυγό του και στα τρία τους παιδιά:

Ανιέζε, σε ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ και τα παιδιά μου. Αλλά και όλους εσάς για τη στήριξη. Ζήτω η Ιταλία. Καλή επιτυχία.

Το διάγγελμα του Ρέντσι

Μάλιστα ο Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε σε εκείνους τους πολιτικούς που όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ήττα προσποιούνται πως δεν έχει συμβεί τίποτε και συνεχίζουν ανίκανοι να παραδεχτούν πως έχασαν. Όσο για τις προτάσεις του σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Ρέντσι επιμένει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών για τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τώρα αναλαμβάνει το στρατόπεδο του «Όχι» καλώντας όσους το στήριξαν να προχωρήσουν σε προτάσεις.

Οι χαρές του Μπέμπε Γκρίλο

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της παραίτησης του Ρέντσι και ο Μπέμπε Γκρίλο «ανέβασε» στο twitter τη λέξη «Εβίβα».

«Εβίβα! Κέρδισε η δημοκρατία. Η απάντηση των Ιταλών ήταν σαφής», σημείωνε ο Γκρίλο προσθέτοντας ότι «η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, από σήμερα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πραγματικά το Σύνταγμα».

Πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων ζητούν εκλογές εδώ και τώρα». Ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα δήλωσε πως το κίνημα είναι πολύ ικανοποιημένο με το αποτέλεσμα γιατί δικαίωσε την μεγάλη του μάχη: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας».

Δήλωση Λουίτζι Ντι Μάιο

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε σε δήλωση του πως η επόμενη μέρα θα είναι αρχή μιας πολύ σκληρής δουλειάς για το κίνημα των Πέντε Αστέρων που πρέπει να οργανώσει το σχέδιο του για την «διακυβέρνηση της χώρας και τον καθορισμό της κυβερνητική ομάδας».

Ο Ντι Μάιο ανέφερε, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet».

Το άρθρο Ιταλία: Συντριπτική νίκη του «όχι»- Παραίτηση Ματέο Ρέντσι (video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα