Capital control στα μετρητά σε όλη την Ευρώπη; – Δείτε τα όρια που εξετάζει το Ecofin

Το …πείραμα της Ελλάδας με τα capital control στα μετρητά, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν σε όλη την Ευρώπη οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την οικονομική ενίσχυση της Τρομοκρατίας αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το ενδεχόμενο περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά συζήτησαν οι υπουργοί

Οικονομικών της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή. Ο σοβαρότερος λόγος που επικαλούνται είναι η καταπολέμηση της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Μάλιστα εξετάζουν τον περιορισμό των ανώτατων ορίων χρήσης μετρητών αλλά πιο αυστηρό έλεγχο των συναλλαγών με εικονικά νομίσματα ή προπληρωμένες κάρτες.

Για το λόγο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις συναλλαγές με μετρητά, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο Ecofin, την Παρασκευή, συζητήθηκε το όριο των 5.000 ή ίσως και των 10.000 ευρώ. Επίσης, προτάθηκε να εξεταστεί από την ΕΚΤ και η πιθανότητα απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ μπορεί να διευκολύνει εγκληματικές πράξεις» επεσήμανε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε συζητιέται η απαγόρευση της χρήσης των μετρητών.
Από την πλευρά του ο επίτροπος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ε.Ε. Τζόναθαν Χιλ υποστήριξε ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ «αποτελούν πρόβλημα, διότι διευκολύνουν τη γρήγορη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Λεττονία δεν υφίσταται όριο στις συναλλαγές με μετρητά. Αντίθετα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, υπάρχει όριο στα 1.000 ευρώ.

Σήμερα ισχύουν όρια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο όσον αφορά τις συναλλαγές με τράπεζες, καζίνο, δικηγόρους και κατασκευαστικές εταιρείες. Ειδικότερα, υπάρχει ένα όριο στα 15.000 για όλα τα κράτη μέλη, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στα 7.500 ευρώ μέχρι το 2017. Σε όλους τους άλλους τομείς κάθε κράτος μπορεί να θέσει τα δικά του όρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα