80.000 ακίνητα & επιχειρήσεις του Δημοσίου στο νέο Ταμείο Δημόσιου Πλούτου

Μεταλλάσσεται το ΤΑΙΠΕΔ, αφού σύμφωνα με τη συμφωνία, που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές, το «Νέο» Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, όπως θα λέγεται, θα διαχειρίζεται όλο το πακέτο του Δημοσίου από ακίνητα μέχρι και επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο είναι μέτοχος.

Έτσι, με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας του Δημοσίου προβλέπεται να «προικοδοτηθεί» το ανεξάρτητο Ταμείο, το οποίο θα δημιουργηθεί με βάση τη σκληρή συμφωνία για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Το

Ταμείο Δημόσιου Πλούτου, όπως προβλέπεται να ονομαστεί, θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του «real estate» και δεν θα διαθέτει μόνον ακίνητα. Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις και μετοχικά πακέτα του Δημοσίου, με συνολική αξία 50 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες ημέρες για το αν θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο άλλωστε δεν έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ή εάν θα δημιουργηθεί νέο σχήμα. Το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν έως τις 22 του μήνα, ωστόσο στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και να δουλέψει άμεσα.

Το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο διαθέτει:

– Περίπου 80.000 ακίνητα, τα οποία χαρακτηρίζονται «εντός συναλλαγής» και επομένως επιτρέπεται να μεταβιβαστούν, από αυτά όμως το 65% έχει καταπατηθεί από ιδιώτες και θεωρείται χαμένο.

– Η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 400.000 στρέμματα, αλλά μόνον 246.201 στρέμματα αποτυπώνονται σε χάρτες της Κτηματικής Υπηρεσίας.

– «Καθαρά» χαρακτηρίζονται 10.626 ακίνητα, ενώ υπάρχουν άλλα 1.435, με αντιμετωπίσιμες εκκρεμότητες.

– Άμεσα αξιοποιήσιμα θεωρούνται 3.000, από τα οποία έχουν ήδη περάσει από «κόσκινο» περίπου 1.000 και έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η ανακοίνωση του νέου φορέα επανέφερε το πρόγραμμα «Eureka», που είχε εκπονηθεί το 2011 από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων Ρόναλντ Μπέργκερ και ήταν μία από τις προτάσεις του Βερολίνου για το ελληνικό πρόβλημα. Η μελέτη, με τον τίτλο «Μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είχε αποτιμήσει την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου σε 125 δισ. ευρώ και πρότεινε να μεταβιβαστεί σε εταιρεία συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο, ούτως ώστε να αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατεθεί αποκλειστικώς για την αποπληρωμή του χρέους, που θα αντιστοιχεί έως το 90% του ΑΕΠ.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε με το νόμο 3986/2011 και, με βάση τα επίσημα στοιχεία, έως τώρα έχει ιδιωτικοποιήσει ακίνητα και επιχειρήσεις του Δημοσίου, με συνολικό τίμημα 7,7 δισ. ευρώ, από τα οποία έχει εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα και τα δύο ποσά είναι «φουσκωμένα».

Με βάση τους ιδρυτικούς στόχους του Ταμείου, τα έσοδα έως το τέλος του χρόνου έπρεπε να έχουν διαμορφωθεί στα 50 δισ. ευρώ. Στην αρμοδιότητά του ανήκουν όλα τα ολυμπιακά ακίνητα, τα σπουδαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας (Παρνασσού, Βασιλίτσας κ.λπ.), η αλυσίδα των μικρών ξενοδοχείων «Ξενία», καθώς και περίπου 900 σημαντικά «φιλέτα», που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε οικολογικά ευαίσθητες ζώνες, όπως οι NATURA.

5,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις έως το 2019

Έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2019 προβλέπει το σχέδιο της ελληνικής πρότασης, που εστάλη στους δανειστές. Από αυτά, τα 3,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών, όπως ο ΟΛΠ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά., ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ακίνητα (παραχωρήσεις, εκποιήσεις, τιτλοποιήσεις).

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις-που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά το 2020 οι εισπράξεις θα ανεβάσουν ταχύτητα, φτάνοντας ακόμη και τα 10,8 δισ. ευρώ-θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, τα έσοδα από το μειοψηφικό πακέτο, που θα διατηρήσει το Δημόσιο, θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα ιδρυθεί.

Στη διετία 2015-2016 προβλέπονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019. Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που εκτιμάται ότι θα φέρει στα ταμεία εισπράξεις 1,23 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με εκείνες, που θα έρθουν από τις πωλήσεις ή παραχωρήσεις, που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά), θα φτάσουν στο 1,56 δισ. ευρώ για το 2015.

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και μικρά έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μόλις 50 εκατ. ευρώ), αλλά και 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού, που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών).

Το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 95 εκατ. ευρώ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατ. ευρώ, τα οποία αναλογούν στο Δημόσιο, αν κλείσει η συμφωνία με την αζέρικη Socar, καθώς και 50 εκατ. ευρώ από την Εγνατία Οδό.

Σημαντικά έσοδα (300 εκατ. ευρώ το 2016 και 500 εκατ. ετησίως από το 2017 μέχρι το 2022) αναμένει το Δημόσιο από την παραχώρηση ακινήτων, ενώ δεσπόζουσα θέση στον πίνακα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα έχει και το Ελληνικό, χωρίς όμως να προβλέπονται συγκεκριμένα έσοδα μέχρι το 2022.

Από τον ΟΛΠ η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα 500 εκατ. από την πώληση του 51%, τη στιγμή που για τον ΟΛΘ δεν υπάρχει καμία αναφορά για διαγωνισμό, ενώ πενιχρές είναι οι προβλέψεις εσόδων από τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια (μικρά) και τις μαρίνες (από 15 έως 24 εκατ. ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα