Στις φλόγες Αττική, Εύβοια, Λακωνία και Αργολίδα

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται από το πρωί η χώρα όπου έχουν ξεσπάσει συνολικά 52 πυρκαγιές με μεγαλύτερα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και Αργολίδα. Προς τη Γλυφάδα κατευθύνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς ενώ παράλληλα δοκιμάζει και τους κατοίκους της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης με τις πύρινες φλόγες να βρίσκονται κοντά σε σπίτια, χωρίς ωστόσο, αυτή τη στιγμή, να τα απειλούν άμεσα. Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στη Μαλακάσα στο 43ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού, όπου εκκενώθηκαν τρεις κατασκηνώσεις. Το μέτωπο να μαίνεται ανάμεσα σε Μαλακάσα και Ωρωπό.

Οι δύο,

από τις τρεις, κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα 130 παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119. Παράλληλα, η φωτιά στη Μαλακάσα πλησιάζει πλέον στον θρησκευτικό οικισμό, των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

Σε εξέλιξη και η πυρκαγιά στο Ναύπλιο στην περιοχή Ήρια, όπως και στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας, ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Τέσσερα άτομα από ξενώνα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Σωτηρία, όπως και ένας πυροσβέστης στο 251 γενικό νοσοκομείο, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο. Εκκενώθηκαν το Σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στον Καρέα ενώ στο Βύρωνα, έχουν καεί ένα σπίτι και μία ταβέρνα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων που έχει στείλει τρία υδροφόρα οχήματα.

Υπό έλεγχο ετέθη η φωτιά που ξέσπασε στις 17:00 σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος.

Μεγάλη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί στα χωριά ανατολικά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, αλλά και στην ίδια τη Νεάπολη, όπου έχουν καταστραφεί αρκετές καλλιέργειες. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί ο 58χρονος Ελληνο-Ελβετός που έπαθε ανακοπή και απεβίωσε έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν αυτό εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνο-Ελβετός είχε φτάσει στην περιοχή μόλις πριν από δυο ημέρες για διακοπές.

Στα περίχωρα της Νεάπολης, στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης, αλλά και στα Κύθηρα, εδώ και πολλές ώρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, διότι έχουν καεί οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Επίσης, με δυσκολία λειτουργεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή.

Να κηρυχθεί ο νομός Λακωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα. - Η περιοχή βρίσκεται από το πρωί χωρίς ηλεκτροδότηση όπως και τα Κύθηρα.

"Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε τις εστίες πυρκαγιάς" δήλωσε ο πρωθυπουργός από τα Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου και της πυροσβεστικής, για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και ζήτησε τη συνδρομή της αεροπορίας και στου στρατού με επιπλέον δυνάμεις.

Προανάκριση διενεργείται για τα αίτια όλων των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Νικόλαο Τσόγκα, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι έχει υποβληθεί αίτημα γ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. για ενίσχυση των εναέριων μέσων.

Για καταγγελίες περί οργανωμένου σχεδίου για τις πυρκαγιές στην Αττική και συγκεκριμένα στον Υμηττό, κάνουν λόγο δήμαρχοι με αφορμή τις καταστροφές του εξοπλισμού πυρόσβεσης που έγιναν στις αρχές καλοκαιριού.

Ειδικότερα τρία πυροφυλάκεια σε Αγ. Παρασκευή, Χολαργό και Καισαριανή, σε σημεία δηλαδή που εκδηλώθηκε σήμερα πυρκαγιά, καταστράφηκαν από το Πάσχα και μετά. Τις καταστροφές καταγγέλλουν οι δήμαρχοι Παπάγου- Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλος και Αγ. Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος. Παράλληλα ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης κάνει λόγο για μεθοδευμένο σχέδιο.

Κύκλοι της περιφέρεια Αττικής αναφέρουν ότι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου εκτιμά ότι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Λακωνία, Αττική, Εύβοια και Αργολίδα μοιάζει να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας .

Προηγούμενη είδηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα