Άλυτα μυστήρια και λυμένοι δαίμονες στα σινεμά

Αυτή τη βδομάδα στις επιλογές μας κυριαρχεί η νέα ταινία για τον σπουδαίο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και ένα θρίλερ… που θυμίζει κάτι απ’ τα παλιά. Αναπολήσεις, δηλαδή, έχουμε και στις δύο ταινίες, στην πρώτη λόγω της ιστορίας και της ηλικίας του πρωταγωνιστή, ενώ στη δεύτερη, θα έλεγα, ότι είναι απλά ασυνείδητη κίνηση ενός νέου δημιουργού.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΛΜΣ

Λεζάντα: ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ, 104’| ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΠΙΛ ΚΟΝΤΟΝ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΙΑΝ ΜΑΚ ΚΕΛΕΝ,

ΛΑΟΥΡΑ ΛΙΝΕΪ, ΜΑΪΛΟ ΠΑΡΚΕΡ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΓΓΛΙΑ – ΗΠΑ

Ο Σέρλοκ Χολμς επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ηλικιωμένος, στα 93 του χρόνια, και στο μυαλό του περιπλέκονται εικόνες απ’ το παρελθόν του, που κάποιες φορές του φαίνονται πιο ζωντανές απ’ το παρόν. Τον συναντάμε πρώτη φορά στην Ιαπωνία, όπου έχει πάει αναζητώντας κάποιο θαυματουργό βότανο στα συντρίμμια της Χιροσίμα. Απογοητεύει την μητέρα της γιαπωνέζας, που τον φιλοξενεί, λέγοντάς της ότι δεν έφερε την πίπα και το καπέλο του μαζί του, γιατί αυτά είχαν προστεθεί στις γραπτές περιπέτειες του από την φαντασία του φίλου του Γουότσον.

Αργότερα εκμυστηρεύεται, ότι μια φορά όντως είχε καπνίσει πίπα, αλλά κοιτάζοντας τον εαυτό του ένιωθε γελοίος, γιατί του θύμιζε έντονα την εικόνα, που του είχαν δημιουργήσει οι γραπτές περιπέτειες του. Σε κάποιο σημείο κάθεται ακόμα και να παρακολουθήσει μια ταινία, η οποία βασίζεται σε μια περιπέτεια του, το «Lady in red», πράγμα πολύ περίεργο για όλους μας!

Ο Ίαν Μακ Κέλεν -αυτός ο φανταστικός ηθοποιός- υποδύεται τον ηλικιωμένο Σέρλοκ Χολμς. Το ημερολόγιο γράφει ότι βρισκόμαστε στο έτος 1947 και ο Χολμς έχει πια αποσυρθεί απ’ τα μυστήρια. Μένει μαζί με την οικονόμο του, την κυρία Μονρό, και τον γιο της, τον μικρό Ρότζερ. Περνάει τον χρόνο του, γράφοντας στο ημερολόγιό του και φροντίζοντας τα μελίσσια του.

Ο μικρός Ρότζερ όλο και τον περιτριγυρίζει και ζητάει να μάθει πράγματα για τις παλιές υποθέσεις του, καθώς και τα μυστικά για τον τρόπο που τις έλυνε. Ο Σέρλοκ Χολμς που ξέραμε, ήταν γνωστός για το πολύ δυνατό μυαλό του και ειδικά για την εξαίσια μνήμη του, η οποία ήταν το δεξί του χέρι σε όλες τις υποθέσεις. Ο Σερλοκ Χολμς, που βλέπουμε σήμερα, έχει Αλτσχάιμερ και η μνήμη του επιτρέπει ελάχιστα πράγματα. Μέσα σε όλες τις εικόνες, που μπλέκονται τώρα στο μυαλό του, θα εμφανιστεί η ευκαιρία να λύσει ένα άλυτο μέχρι τώρα μυστήριο στην καριέρα του.

Οι περιπέτειες του Σερλοκ Χολμς πάντα έχουν ενδιαφέρον, είτε να τις διαβάζεις, είτε να τις ακούς, είτε να τις βλέπεις στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Η συγκεκριμένη ταινία, αν και πάσχει στην ανάλυση των υπολοίπων χαρακτήρων, σε αντίθεση με τα βιβλία του Ντόιλ, έχει ωραίες αναμνήσεις και εξαιρετικές ερμηνείες γι’ αυτό και όχι άδικα είναι υποψήφια για πολλά βραβεία.

IT FOLLOWS

Λεζάντα: ΘΡΙΛΕΡ, 100’ |ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΡΟΤΖΕΡ ΜΙΤΣΕΛ |ΠΑΙΖΟΥΝ: ΜΑΙΚΑ ΜΟΝΡΟ, ΚΕΙΛ ΓΚΙΛΚΡΙΣΤ, ΟΛΙΒΙΑ ΛΟΥΚΑΡΝΤΙ| ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΗΠΑ

Εντυπωσιακό το ότι οι ταινίες θρίλερ ακόμη και το 2015 τιμωρούν τα κορίτσια για τη σεξουαλική επαφή τους. Βέβαια, το «It follows» θεωρείται ρετρό ταινία, οπότε δεν πειράζει και τόσο. Εκτός από τη σκηνή στην αρχή με το κινητό τηλέφωνο και τις άλλες με ένα περίεργο πράγμα (πολύ φουτουριστικό, κάτι σαν e- reader), το οποίο δεν είναι ρετρό καθόλου.

Η μουσική επένδυση, όμως, σε ξαναγυρνάει στην εποχή, που πρέπει, με την ηλεκτρονική της διάθεση! Από τα αυτοκίνητα, τις τηλεοράσεις και τα πονηρά περιοδικά καταλαβαίνουμε την αναπόληση των δημιουργών για τη δεκαετία του ‘80! Εκείνη την περίοδο, στα κορίτσια απαγορευόταν να κάνουν έρωτα και αν έκαναν θεωρούταν… σχεδόν ιερόδουλες. Αν το ήθελαν κιόλας, τότε έπρεπε να πεθάνουν. Όλοι το ξέρουν αυτό. Έτσι, λοιπόν, συμβαίνει και με την Τζέι, η οποία αποφασίζει να κάνει έρωτα με το καινούριο της αγόρι. Μετά την επαφή ανακαλύπτει ότι έγινε στόχος ενός δαιμονικού πλάσματος, που της μετέδωσε το αγόρι της και την κυνηγάει για την σκοτώσει.

Ο Χιου, το αγόρι της, την πληροφορεί για το δαιμονικό πλάσμα, αφού κάνουν έρωτα. Μάλιστα, πριν της το πει, τη ναρκώνει, τη δένει σε μια καρέκλα, έτσι ώστε να περιμένουν μαζί το «πλάσμα» να έρχεται, την ώρα που της εξηγεί το σκηνικό, ώστε να τον πιστέψει αμέσως. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσεις απ’ αυτό το πράγμα είναι να κοιμηθείς με κάποιον άλλο, ώστε να του το μεταδώσεις. Βέβαια και πάλι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος, γιατί αν το «πλάσμα» σκοτώσει έναν, μετά κυνηγάει πάλι τον προηγούμενο και πάει όλη η σειρά απ’ την αρχή προς τα πίσω. Θυμίζει λίγο το «Final destination», οπότε μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ρετρό 30 χρόνων πίσω, αλλά μόλις 15… Όλο αυτό δε θα είχε συμβεί στην Τζέι, αν είχε επιλέξει να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές της ανάγκες με τον Πολ, έναν φίλο της, που την ποθεί και βρίσκεται πάντα στον περίγυρο της και δεν κρύβει κανέναν δαίμονα, όταν βγάζει τα ρούχα του. Μάλλον η Τζέι το πήρε το μάθημα της… αν δηλαδή καταφέρει να γλιτώσει απ’ το «πλάσμα».

Η ταινία έχει το απαιτούμενο σασπένς και το στυλ για ένα κομψό θρίλερ. Αυτό ίσως είναι αρκετό για κάποιους φαν ταινιών τρόμου. Αλλά, τώρα πια που το σεξ δεν είναι και τόσο «τρομακτικό», θα ήθελα να δω κάτι καινούριο. Δεν μπορεί, και την δεκαετία του 2010, όλο και κάτι τρομακτικό θα υπάρχει στον κόσμο γύρω μας για να εμπνεύσει τους σεναριογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα