3,2 αντί για 7 δισ. εξόφλησε το Δημόσιο σε ιδιώτες

Με αργούς ρυθμούς – και σίγουρα χωρίς να ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι που έχουν τεθεί εξαρχής – προχωράει η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες, παρατείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα, 1η Απριλίου) το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας (τέλος Δεκεμβρίου του 2012) μέχρι σήμερα (τέλος Μαρτίου του 2013), έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όσο κι αν το υπουργείο δείχνει ικανοποιημένο με το γεγονός και τονίζει πως η πολιτική

του υλοποιείται σύμφωνα «με το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους και το αυστηρό πλαίσιο που έχει τεθεί», η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Συνεχείς ανατροπές των αρχικών προβλέψεων

Πιο συγκεκριμένα, κατά τα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει πως μέχρι τον Μάρτιο του 2013, θα δοθούν 7 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες. Ωστόσο, αρχές Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε «διορθώσει» τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αναφέροντας πως το υπουργείο στοχεύει να επιστρέψει στην αγορά το ποσό των 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους. Μάλιστα είχε αναφέρει πως μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαν αποπληρωθεί 962 εκατ. ευρώ και πως βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης εντός του Φεβρουαρίου αιτήματα για την εξόφληση άλλων 1,9 δισ. ευρώ (δηλαδή, στο σύνολο περίπου 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να είχαν αποπληρωθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου κι όχι 2,3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τελικά).

Ακόμα κι έτσι όμως, με το τροποποιημένο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, είχε αναφερθεί πως στα τέλη Μαρτίου θα δοθεί το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ προς τα υπουργεία: «εκτιμούμε ότι το ανωτέρω ποσό θα αποδεσμευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα Υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013», ήταν η χαρακτηριστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, στη σημερινή ανακοίνωση, το υπουργείο αποφεύγει να προβεί σε ποσοτική πρόβλεψη για τον Απρίλιο: «με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών αυτών, η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο», αναφέρεται λιτά.

Παραμένει το πρόβλημα ρευστότητας

Συνεπώς, οι προσδοκίες για μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην αγορά που καλλιεργήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, από το υπουργείο Οικονομικών, δεν επιβεβαιώνονται στο ελάχιστο. Πιο απλά, το κράτος καθυστερεί σημαντικά να εξοφλήσει τους ιδιώτες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά. Το πρόβλημα αναγνωρίζει και το υπουργείο, καθώς σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένταση των προσπαθειών από τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έχει ως εξής:

«Το Μάρτιο συνεχίστηκε, με πιο εντατικό ρυθμό, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες. Η πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το αυστηρό πλαίσιο που έχει τεθεί στα υπογραφέντα Μνημόνια με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαρτίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά έχει πλέον επιχορηγηθεί σχεδόν το σύνολο των Υπουργείων που οι φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες.

Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του Προγράμματος.

Ενώ αθροιστικά, κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013, οι τελικές πληρωμές ήταν 730 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό ύψος των πληρωμών ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Με τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων να έχουν πληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Με βάση την εικόνα των αιτημάτων και των πληρωμών αυτών, η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένταση των προσπαθειών από τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της».

Keywords
Τυχαία Θέματα