Ζωντανεύουν ξανά οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων

Δέκα μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη το ιστορικό κτήριο της οδού Σταδίου, ξεκινούν οι εργασίες για να αναγεννηθούν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η Εθνική Ασφαλιστική (στην οποία ήταν ασφαλισμένο το κτίριο)  πιέζει τους ιδιοκτήτες προκειμένου να παραδώσουν το συντομότερο δυνατόν την μελέτη αποκατάστασης έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αποζημίωσης και τα συνεργεία να μπουν το συντομότερο δυνατό. Καθώς η αρχική

προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν μόνο στο ισόγειο του κτιρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ίδρυμα Δεκόζη – Βούρου στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτίριο, έχει αναθέσει στο αρχιτεκτονικό γραφείο Βεντουράκη τη μελέτη αποκατάστασης ολόκληρου του κτιρίου ως τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια θα κατατεθεί ο φάκελος για τις απαραίτητες εγκρίσεις και την έκδοση οικοδομικής άδειας, αν και οικονομικά θα καλυφθούν μόνο οι ζημιές που εμποδίζουν σήμερα τη λειτουργία του «Αττικόν» και του «Απόλλων».

Το διώροφο κτίριο στη γωνία της οδού Σταδίου 19-21 με τη Χρήστου Λαδά άρχισε να οικοδομείται το 1870 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη Βούρου.

Το 1914 το κτίριο ανασχεδιάζεται δια χειρός Αλέξανδρου Νικολούδη και αποκτά νεομπαρόκ ύφος.  Τότε χρησιμοποιήθηκε η εφεύρεση του οπλισμένου σκυροδέματος στην Αθήνα και ταυτόχρονα δημιούργησε το τμήμα του κτιρίου που στη συνέχεια έγινε το κινηματοθέατρο Αττικόν.

Τα πρώτα έξι χρόνια, το Αττικόν λειτούργησε ως θέατρο και κατόπιν ως κινηματογράφος ενώ η προβολή έγχρωμων ταινιών σε συνδυασμό με την θέρμανση με καλοριφέρ ήταν τα «ατού» του κινηματογράφου που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους Αθηναίους.  Πρεμιέρες, φεστιβάλ, διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν εδώ με μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής να περπατούν στο κόκκινο χαλί του. Στις 22 Οκτωβρίου του 1929, ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα που πρόβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, το «Fox Movietone Follies» του Ντέιβιντ Μπάτλερ.

Τη δεκαετία του ’30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς» υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το «Αττικόν» επιτάχθηκε και μετατράπηκε σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες, με την ονομασία «Soldatenkino Victoria» ενώ και το «Απόλλων» μετονομάστηκε σε «Kino Apollo».

Το 1960 έγιναν μερικές μικρής έκτασης επισκευές  ενώ το 1982 πραγματοποιήθηκαν γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου. Η αποκατάσταση του κτιρίου θεωρήθηκε υποδειγματική και αποτέλεσε πρότυπο και για άλλα ιστορικά κτίρια της πόλης των Αθηνών.

Η τελευταία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 2007, από τη Σκούρας Φιλμς και τη Cinemax και είχε σαν στόχο να ξαναβρεί το κτίριο την παλιά του αίγλη προσφέροντας κάθ

Keywords
Τυχαία Θέματα