«Ξορκίζουν» τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Ο Βενιζέλος θέλει να «καρπωθεί» την υπόθεση Χρυσή Αυγή

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος χθες δηλώνοντας ότι η συνεννόηση του με το Σαμαρά στη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, κατέληξε σε συμφωνία: Όχι πρόωρες εκλογές και ει δυνατόν εξάντληση της τετραετίας. Αυτό τουλάχιστον ζήτησε ο ίδιος από τον Πρωθυπουργό ο οποίος – σύμφωνα

με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης – ήταν στην ίδια λογική.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Φυσικά αυτό μένει ν’αποδειχθεί στην πράξη καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο Πρωθυπουργός εφόσον οι δημοσκοπήσεις του δείξουν ότι καρπώνεται ως κόμμα το “σάρωμα” της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον σε δικαστικό επίπεδο.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τις οποίες ξορκίζουν επικαλούμενοι το ενδεχόμενο “πολιτικής αστάθειας”. “Πότε θα βρει καλύτερη ευκαιρία αν όχι τώρα;” διερωτούνται οι “υποψιασμένοι” στην Χ. Τρικούπη, οι οποίοι δεν αποκλείουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί καταστρεπτικό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες καθώς στις δημοσκοπήσεις πνέει τα λοίσθια.

Αυτό που έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα ο Ευ. Βενιζέλος είναι αφ’ ενός να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην οικονομία (έξοδος στις αγορές, τέλος μνημονίου) ώστε να έχει ελπίδες να καταγραφεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως το κόμμα που συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό. Δεύτερη προτεραιότητα του είναι να πιστωθεί το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς στελέψη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι το κόμμα “είτε είναι άφαντο, είτε δεν το ακούει ο κόσμος” φέρνοντας ως παράδειγμα την απροθυμία κυβερνητικών στελεχών του να παραβρεθούν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας. “Ό,τι είναι να πιστωθεί θα το πιστωθεί ο Σαμαράς και η ΝΔ” προβλέπουν αρκετοί.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος δε χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι εδώ και ένα χρόνο καλεί τα κόμματα του “συνταγματικού τόξου” να ορθώσουν ανάστημα έναντι του ναζιστικού μορφώματος λαμβάνοντας από κοινού συγκεκριμένα πολιτικά, κοινοβουλευτικά και συνταγματικά μέτρα αντιμετώπισης της.

Στην παρούσα φάση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – και αφού συνομίλησε με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών – κρίνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία. “Δεν έχουμε πίεση, δεν θα συρθούμε πίσω από τους χρυσαυγίτες” είναι το μήνυμα που απέστειλε. Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης να θεσπιστούν διατάξεις που να αποτρέπουν ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εφόσον οι βουλευτές της Χ. Αυγής κάνουν πράξη τις απειλές τους και παραιτηθούν. “Δεν θα τολμήσουν να παραιτηθούν” προέβλεψε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Δεν χρειάζονται ούτε νευρικές ούτε βιαστικές κινήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να θεσπίσουμε όποιες διατάξεις απαιτούνται, χωρίς να υπάρχει καμία πίεση χρόνου".

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να πιστωθεί τις αντιφασιστικές κινήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα θωρακίζει πλήρως την δημοκρατία και κοινωνία, ενώ ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής: Μέχρι να υπάρξει δικαστική απόφαση στην φάση της ποινικής προδικασίας θα προβλεφθούν μηχανισμοί αναστολής της χρηματοδότησης.

Αύριο Τετάρτη, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα