Σε πτώση το δολάριο μετά τη διακοπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Το δολάριο έχει αρχίσει να πέφτει συγκριτικά με τα υπόλοιπα νομίσματα, υπό το φόβο ότι η μερική διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα έχει τρομερές συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι η πτώση του δολαρίου δεν ήταν ποτέ πιο έντονη σε συνδυασμό με τη διακοπή των λειτουργιών της κυβέρνησης η οποία ήταν αναμενόμενη.

Η διακοπή ήταν αποτέλεσμα της διαφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό.

Το δολάριο έπεσε στο πιο χαμηλό σημείο των

οκτώ τελευταίων μηνών συγκριτικά με το ευρώ, και πιο χαμηλά από το ελβετικό φράγκο εδώ και ένα χρόνο και έξι μήνες.

Επίσης έγινε πιο αδύναμο απέναντι στο ιαπωνικό γιεν και τη βρετανική λίρα.

Τις προηγούμενες φορές που η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διακόψει τις λειτουργίες της, η διακοπή είχε διαρκέσει από μία ημέρα έως και ένα μήνα.

Οι οικονομικές συνέπειες εξαρτώνται από το πόσο θα κρατήσει η διακοπή, αλλά η Goldman Sachs υπολογίζει ότι μία διακοπή τριών εβδομάδων μπορεί να ξυρίσει έως και 0,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ για αυτό το τρίμηνο.

«Όσο πιο μεγάλο το διάστημα της διαφωνίας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο ανώτατο όριο χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, όποτε και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν λογαριασμοί, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου χρέους», είπε ο Μάικ Βαν Ντούλκεν επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Accendo Markets.

Υπάρχουν επιπλέον ανησυχίες ότι οι αγορές θα επηρεαστούν σημαντικά από την πιθανή καθυστέρηση βασικών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ.

Ο Τζο Ρούντλ επικεφαλής της εταιρείας ΕΤΧ Capital δήλωσε ότι η διακοπή μπορεί να σημαίνει επιπλέον περικοπές στο πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Οκτώβριο για πολλές εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα